O przedmiocie

3 bochenki w cenie 2dwóch - To naprawdę Okazja, by się nie zmarnował, a cieszył podniebienia i jak wielu klientów i miłośników tego chleba określa, że daje rozkosz podniebienia, uzależnia i można go spożywać bez niczego lub jedynie dobrym masłem – i to pełnia szczęścia i wytwarzania pozytywnej dobrej energii i dobrostanu.

Chleb Kresowy typu Litewski, wytwarzany i wypiekany w Polsce w Warszawie, który został nazwany w TVP3 Chlebem Kultowym. Jest tylko i wyłącznie na zakwasie zawierającym prozdrowotne dla naszych jelit priobiotyki. Bez drożdży i spulchniaczy.

1 Bochenk po ok. 1050 g

Powstaje z mej pasji i serca do jedzenia i zdrowych produktów, które mają dostarczyć organizmowi tylko zdrowych i smacznych składników.

Zakwas pozyskałem kilkanaście lat temu z Czerniakowskiej piekarni i jest z legendą, bo uciekajacy przed bombardowaniem 1944 r właściciele zabrali go trochę i do dnia dzisiejszego dokarmiany, obdarowuje niesamowitymi wypiekami.

Tu można obejrzeć audycje z TVP3 o chlebie

facebook.com/share/v/LNey56gEWjp4QPuk/?mibextid=WC7FNe

Wspierajcie – ręczną, rzemieślniczą pracę, bo nie możemy pozwolić, aby zalała nas maszynowa produkcja na polepszaczach.

- Chleby, które z niego powstają ręcznie robione przez 24 ( żytnie na pozostałych aukcjach i ten Kresowy - ok. 36 godzin.

Sam spożywam ten chleby i wkladam w nie wyselekcjonowane składniki i ogrom serca.

Pasja, wykształcenie technologia żywności- kilkunastoletnia praca w gastronomii oraz chęć dzielenia się, tym co dobre z natury skłoniła mnie do wypieku chleba.

Tak powstało www.facebook.com/ChlebemSieToczy

Wciąż, to rozwijam, aby uzbierać na swoje miejsce.

Kupujący codziennie chleb, ktory zwykle pleśnieje i płacąc kilka złotych - je się coś bez wartości odżywczych.

Jedząc chleb z pełnoziarnistej mąki, słodu żytniego, który ma ogrom zalet dla organizmu, czujemy, że dostarczamy dobrych składników. Ten chleb wystarczy na tydzień dla jednej osoby, co przekładając na zakup codziennego wypełnionego powietrzem, polepszaczami daje mniejszy nawet koszt.

--- POLECAMY SIĘ

Zapraszam do składania zamówień na cotygodniowy wypiek - poniedziałek i czwartek

Osoby z Warszawy mogą odbierać osobiście.

Warszawa Mokotów ul. Bernardyńska 21

telefon 517300196

Chleby są wysyłane po całej Polsce.

Pakuje po ostygnięciu do pudełka i tuż przed 14:00 nadaje do paczkomatu, co gwarantuje wyjęcie przez kuriera tego samego dnia i dostawę na drugi dzień przed południem. W 90% przypadkach jest to między 8, a 11:00 u Państwa. Chleb i tak najlepsy jest po kilku dniach. On utrzymuje wilgoć przechowywany zawinięty w lnianą, bawełnianą ścierkę do 3 tyg. Doskonale nadaje się do mrożenia. Taki chleb nawet jak się zeschnie - spryskujemy go wodą i wkładamy do piekarnika 150/C na kilka minut.

- Chleb typu litewskiego 3 fazowy ( trzykrotny wyrost - Zaczyn, Zaparka, wyrost ciasta i trzeci w formach.

Zawiera słód żytni fermentowany z Litwy - oryginalny.

Posiada dużą ilość probiotyków.

Miód gryczany, mąka żytnia 2000 - ściągam ziarno z Suwalszczyzny i miele na mąkę z całych ziaren.

Melasa buraczana i kminek - młotkowany.

Proces powstawania, to ok. 36 godz

To chleb, który jest wytrawno, kwaśno, kminkowo, słodkawy - trochę jak pumpernikiel.

Miałem go ze sobą przez pierwsze 2 tygodnie 524 dni wyprawy rowerowej #100dniRowerem ( TV Echo24, TVP i wiele mediów lokalnych robiło o mojej wyprawie reportaż) Nie pleśnieje, tylko schnie i można go odświeżyć w piekarniku. Im dłuższa praca zakwasu w procesie wyrostu, tym produkt końcowy ma więcej probiotyków i wartości odżywczych.

Chleby są z minimalną ilością soli ( stosuje zioła i sproszkowane suszone warzywa)

Chleby w formach ponad 1kg od 1,2 do 1,7 kg ( trzy, cztery bochenki piekarniczego)

Na innej aukcji również bochenek 0,6 kg

Taki chleb, to 2 kromki i czuje się sytość.

Syty, zdrowy, bo na pełnoziarnistej mące, bez użycia pszennej.

To chleby z dużą bombą probiotyków z zakwasu i słodu żytniego fermentowanego.

Wyższość żyta z którego wypiekam chleby, krakersy, dzisiaj ciasto na pizzę ( podpłomyk) nad pszenicą - która w obecnych czasach jest tak zmodyfikowana, a żyto mało doceniane.

Dlaczego ?

Odpowiedź możemy znaleźć w tworzeniu rzeczy, aby były do szybkiego spożycia.

A często szybko znaczy mniej zdrowo i źle dla naszego organizmu.

Mam na myśli wytwarzane masowo pieczywo, do którego dopiero od kilkudziesięciu lat zostaliśmy przyzwyczajeni. Puszystego, spulchnianego na pszenicy. Tak, tak, bo całe poprzednie wieki chleby, były wytwarzane z żyta.

Mąk pełnoziarnistych, bogatych w dużej ilości tak potrzebnego organizmowi błonnika.

Pieczywo pszenne jest tańsze, bo szybciej wytwarzane.

Tylko trzeba zdać sobie sprawę i przekalkulować i ekonomicznie i dla swojego zdrowia.

Kupując bochenek za kilka złotych zwykle wagowo 450g przeciętna osoba kupuję kilka tygodniowo, bo zwykle na drugi dzień, a już po dwóch dniach ten chleb jest nieświeży.

Ekonomicznie wydaje tyle samo, albo nawet więcej, niż na ponad kilogramowy bochenek żytniego chleba lub bezglutenowego na kaszach.

Ilość błonnika rozpuszczalnego w życie przewyższa zawartość w pszenicy, i to właśnie jemu przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych przetworów żyta.

* Najzdrowsze są wyroby razowe z mąk ciemnych. Wyroby żytnie razowe są istotnym źródłem błonnika pokarmowego, składników mineralnych i niektórych witamin, a składniki bioaktywne w nich zawarte odgrywają rolę w prewencji niektórych chorób.

150 g razowego żytniego chleba (3-4 kromki) pokrywa zapotrzebowanie na błonnik w 40-60%, foliany – 22%, magnez – 17%, a na cynk – w 32-40%. Liczne badania naukowe potwierdziły pozytywny wpływ spożywania razowych wypieków żytnich na zdrowie.

* Do korzyści ze spożywania żytniego chleba razowego zalicza się:

zmniejszone wydzielanie insuliny po posiłku

regulacja gospodarki insulinowo-glukozowej

mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2

błonnik rozpuszczalny zawarty w życie spowalnia trawienie węglowodanów i wchłanianie cukru do krwi, sprawiając, że odpowiedź insulinowa jest mniej gwałtowna. Działanie spowalniające uwalnianie insuliny mają również kwasy fenolowe

obniżanie poziomu cholesterolu ogółem i cholesterolu LDL we krwi.

Za zmniejszenie wchłaniania cholesterolu, a tym samym obniżanie jego poziomu we krwi o około 10% odpowiada błonnik, który wiąże cholesterol i przyspiesza jego wydalanie z organizmu.

Obecne w życie sterole i stanole również mają działanie obniżające cholesterol, ale tylko wtedy, gdy oba składniki są jedzone w krótkich odstępach czasu

* Poprawa funkcjonowania jelit

poprawa wzrostu korzystnych dla zdrowia bifidobakterii bytujących w jelitach

obniżanie stężenia markerów raka jelita grubego

lepszy stan jelit w wyniku spożywania pełnoziarnistych przetworów żyta jest związany głównie z obecnością błonnika. Błonnik wiąże wodę, przez co zwiększa objętość stolca i przyspiesza wydalanie. Krótszy czas zalegania resztek w jelitach wiąże się z mniejszym ryzykiem przenikania do jelit toksycznych substancji.

Stan Nowy
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 2e94b586-092f-4e20-8882-81ebe4c06c56

Podobne wyszukiwania