O przedmiocie

Właściwości:

Bób, a dokładniej wyka bób (Vicia faba L.), to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych. Warzywo to kojarzy się przede wszystkim z latem i gotowanymi nasionami o nerkowatym kształcie w żywym zielonym kolorze. Podawane z masłem, koperkiem i czosnkiem mogą tworzyć samodzielne danie lub dodatek do obiadu czy sałatki.
Ciekawą alternatywą dla świeżego bobu może być prażony bób solony. To pyszny i nieoczywisty pomysł na zastąpienie chipsów ziemniaczanych, paluszków i innych niezdrowych przekąsek. Prażony i solony bób to nie tylko smaczny, ale także bardzo pożywny produkt o wysokiej zawartości białka. Na 100 g produktu przypada go aż 23 g. Należy przy tym jednak pamiętać, że prażony solony bób dostarcza sporej ilości kalorii – warto więc odpowiednio dozować sobie zjadaną porcję.
Bób - ciekawostka medyczna
W przypadku bobu ciekawostką może być jego możliwe prozdrowotne wykorzystanie. W składzie bobu występuje lewodopa, która znajduje się wśród najskuteczniejszych leków na chorobę Parkinsona. Lewodopa, a tym samym bób, wśród właściwości prozdrowotnych może wpływać na podniesienie poziomu testosteronu oraz zwiększenie produkcji i wydzielania hormonu wzrostu. Chociażby z tego powodu warto urozmaicić nim codzienną dietę.

Zastosowanie:

Idealny jako przekąska
Zawartość:

500g
Sposób przechowywania:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Kraj pochodzenia:

Hiszpania

Stan Nowy
Nazwa handlowa Bób Targroch 0,5 kg
Certyfikat Certyfikat produkcji ekologicznej UE
Kod producenta 31,12,2024
Marka Tar-Groch
Opakowanie zgrzewany worek
Typ suszonych owoców naturalne
Wielkość opakowania (g) 500 g
Kraj pochodzenia Hiszpania
EAN (GTIN) 5903229008008
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 4fc0a5f0-79bb-44da-b37a-df9975f23a69

Podobne wyszukiwania