Borowik Szlachetny (Boletus edulis) suszony krojony leśny 100g
Atestowany ZBIÓR 2023
Masa netto: 100 g
Składniki: borowik szlachetny 100%
ETYKIETA PRODUKTU zawiera ATEST wraz z numerem grzyboznawcy oraz potwierdzonym rokiem zbioru.
Data ważności: 31.12.2025
Borowik szlachetny, znany również jako prawdziwek, to jeden z najbardziej cenionych i popularnych grzybów jadalnych na świecie.
Borowik szlachetny charakteryzuje się dużym, mięsistym kapeluszem o barwie od brązowej do oliwkowo-brązowej i bulwiastym, białym lub kremowym trzonem.
Ze względu na swój smak i szerokie zastosowanie kulinarne, borowik szlachetny jest bardzo poszukiwanym grzybem. Borowik to grzyb jadalny o szerokich zastosowaniach w kuchniach europejskich. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, marynowania, suszenia i do wszelkich innych rodzajów przerobu.
Grzyb ten znany jest pod wieloma nazwami polskimi. Współcześnie poza najczęściej stosowaną nazwą zwyczajową borowik szlachetny, do popularnych określeń gatunku należą: prawdziwek i borowik jadalny. Dawniej w języku polskim używano wielu określeń: borowik, grabak, grzyb borowik (borownik, borowy), grzyb jadalny, grzyb majowy, grzyb prawdziwy, grzyb sprawiedliwy, grzyb właściwy, prawdzik oraz grzyb prawy, prawak, prawik, przawdziwik, prawdziwiec, grzyb dębowy. Poza tym ze względu na to, że młode osobniki borowika szlachetnego rozwijające się pod igliwiem są barwy białej, bywa on nazywany też grzybem białym.
W Polsce borowik szlachetny znajduje zastosowanie jako składnik bigosu, kapusty z grzybami, uszek do barszczu, pierogów z grzybami oraz wielu innych tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Zapach prawdziwka jest łagodny, bardzo grzybowy i przyjemny. Susz borowików ma charakterystyczny zapach: przyjemny i grzybowy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Grzyby suszone należy kilkakrotnie wypłukać i namoczyć ok. 1 godz. w letniej wodzie. Gotować do miękkości ok. 30 min. Wywar z grzybów jest podstawą do przyrządzania sosów i zup. Z ugotowanych grzybów przygotowujemy zupy, sosy, farsz do pierogów, farsz do uszek, dodajemy do kapusty.
PRZECHOWYWAĆ należy w suchym i chłodnym miejscu.
TYLKO Z POLSKICH LASÓW - ATESTOWANY
W ofercie posiadamy kilkadziesiąt odmian grzybów - od typowych po egzotyczne i unikalne (rzadko dostępne). Zapraszamy na pozostałe nasze aukcje, gdzie znajdziesz szeroki wybór wagowy jak i gatunkowy. Codziennie poszerzamy nasz asortyment i pracujemy, aby zapewnić najwyższą jakość oferowanych produktów...
OFERTA DEDYKOWANA DLA RESTAURACJI ORAZ OSÓB PRYWATNYCH!
Dodatkowym sposobem na zachowanie odpowiedniego smaku i aromatu jest natychmiastowe pakowanie do szczelnie zamkniętych woreczków i przechowywanie w przystosowanych chłodniach.
Dzięki procesowi suszenia w profesjonalnych suszarniach borowik zachowuje swoje właściwości smakowe i kulinarne.
ATEST NR 14/1610/2023