Chleb z rzemieślniczej małej pracowni wykonywany metodą tradycyjną – tak jak kiedyś robiono chleby, zamawiam ziarno żyta, sam miele na mąkę – co gwarantuje jej puszystość jest całkowicie inna niż ta wytwarzana na wielką skalę. Chleb powstaje tylko i wyłącznie na zakwasie- który to dostałem kilkanaście lat temu z Czerniakowskiej (Warszawa) piekarni, a jest z legendą, bo uciekający przed bombardowaniem właściciele zabrali go nie wielką ilość i do dnia dzisiejszego dokarmiany, daje niesamowite wypieki ) Piekarnia niestety już została zamknięta, ja go dalej kultywuje.
O sile tego zakwasu przekonałem się, gdy wyjechałem wprost ze szpitala z diagnozą chłoniaka - w podróż po Polsce, która miała trwać #100dniRowerem, (można wpisać w google Rafał Buczyński rowerzysta- wyskoczy wiele reportaży, artykułów i filmów ) a trwała 526 dni , a ja wiozłem go w sakwach rowerowych. W kilku miejscach wypiekłem u goszczących mnie osób chleby.
O zakwasie opowiadałem i produkcji chleba w audycji telewizyjnej w TVP3 w czerwcu 2024
Naturalna fermentacja zakwasu przyczynia się do usuwania licznych związków o działaniu rakotwórczym, azotanów, azotynów, a przede wszystkim toksyn pleśniowych. Chleb na tej aukcji tworzony z mąki z całych ziaren z mielonego żyta z dodatkiem mąki sitkowej 1400, majeranku, chrzanu, białych sproszkowanych warzyw jak pietruszka, seler, czosnek – jest pachnący, aromatyczny z chrupiącą skórką i w wilgotnym miękiszem. Wypieczony na kamieniu szamotowym w piecu opalanym drewnem. Chleb o wadze ok. 850 g Dostępne są również chleby ok. 550 g
Chleb utrzymuje świeżość do 10 dni przechowywany zawinięty najlepiej w lnianą, bawełnianą lub wełnianą szmatkę i zamknięty w suchym – bo chleb nie może mieć wilgoci, w przewiewnym pojemniku.
⚠️✋ Rekomenduje wybierać tylko wyłącznie InPost – przez Allegro box są same problemy – paczki są wybierane nieraz następnego dnia, kurierzy nadają za późno na sortownię.
Proszę wybierać tylko InPost.