O przedmiocie

Spearmint/Mięta zielona (Kędzierzawa)
Mentha spicata

Mięta kędzierzawa to słodkie, orzeźwiające ziele używane jako środek aromatyzujący na całym świecie. Jest ona powszechnie stosowana do produkcji gum, wyrobów cukierniczych oraz w produktach stomatologicznych ze względu na miętowy smak i zdolność odświeżania oddechu. Mięta kędzierzawa bardzo różni się od mięty pieprzowej, dzięki czemu jest łagodniejszą opcją do stosowania zarówno w potrawach, jak i podczas aplikacji na skórę. W kuchni mięta kędzierzawa jest często dodawana do sałatek, napojów i deserów, ale z powodzeniem może być również składnikiem domowych sosów sałatkowych i marynat do mięs.

Gotowanie z olejkiem eterycznym z mięty kędzierzawej
W porównaniu ze świeżymi bądź suchymi przyprawami lub innymi środkami aromatyzującymi, olejki eteryczne mają tak silny aromat, że nawet najmniejsza ich ilość może nadać potrawom wyrazistego smaku. W przypadku użycia olejku z mięty kędzierzawej do gotowania najlepiej jest stosować metodę wykałaczki – zanurzyć końcówkę czystej wykałaczki w buteleczce z olejkiem eterycznym i wymieszać składniki tą wykałaczką. Po zamieszaniu wykałaczką potrawy w naczyniu spróbuj, czy nie trzeba dodać jeszcze więcej olejku.

Stan Nowy
Producent doTERRA
Rodzaj olejku miętowy
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 3f2daee9-3fb6-42e1-bbda-304a9e989a39

Podobne wyszukiwania