Drożdże Alcotec Vodka Star
Alcotet Vodka Star to doskonałe drożdże gorzelnicze, po które chętnie sięgają domowi producenci mocnych trunków. Dlaczego warto prowadzić fermentację z użyciem Alcotec Vodka Star? Przede wszystkim dlatego, że szczepy, które znajdują się w opakowaniu produkują bardzo małe ilości niepożądanych posmaków i aromatów. Oznacza to, że łatwo stworzysz napitek o subtelnym smaku i przyjemnym zapachu, a jednocześnie dużej mocy. Vodka Star pozwalają na zafermentowanie nastawu cukrowego o mocy 14%. Dużą zaletą drożdży jest również odporność na wysokie temperatury. Alcotec Vodka Star mogą pracować nawet przy 35 °C. W opakowaniu znajduje się już pożywka i minerały, więc wystarczy dodać zawartość torebki do nastawu, by rozpocząć intensywną fermentację.
Jak korzystać z drożdży Alcotec Vodka Star?
Rozpuść 6 kg cukru w 20-25 L ciepłej wody.
Poczekaj aż roztwór ostygnie do temperatury 25-30°C i dodaj drożdże.
Intensywnie mieszaj przez około minutę.
Paczka zawiera już witaminy, minerały i pożywki, więc niewskazane jest używanie dodatkowych pożywek.
Jeśli prowadzisz fermentację w balonie, nie zamykaj naczynia korkiem, a w przypadku pojemnika fermentacyjnego nie dociskaj pokrywy. Fermentacja przebiega burzliwie a nadmiar CO2 musi mieć ujście.
Z tego samego powodu naczynie powinno zapewniać odpowiednią ilość wolnego miejsca. Fermentację nastawu 20-25 L prowadź w pojemniku o pojemności minimum 30 L.
Staraj się utrzymać temperaturę cieczy w granicach 22-25°C. W zbyt wysokiej temperaturze (powyżej 35°C) drożdże przestaną pracować.
Im niższa temperatura, tym fermentacja trwa dłużej.
Fermentacja nastawu z 6 kg trwa 5-6 dni. Przewidywana moc to 14%
Drożdże Alcotec Vodka Star można łączyć w większe nastawy.