Drożdże gorzelnicze T48
Drożdże T48 to dobry wybór, jeśli szukasz bardzo wydajnych drożdży gorzelniczych w atrakcyjnej cenie. Silne szczepy, które znajdują się w opakowaniu pozwolą na uzyskanie zacieru o mocy sięgającej 20%. Natomiast w przypadku krótkiej fermentacji 48-godzinnej możliwe jest otrzymanie zacieru zawierającego 14% alkoholu. Drożdże T48 to drożdże typu turbo, co oznacza, że fermentacja przebiega bardzo burzliwie. W związku z tym nie należy szczelnie zamykać pojemnika z nastawem – w przypadku balona zostaw naczynie otwarte, a w przypadku pojemnika fermentacyjnego nie dociskaj pokrywki.
Jak korzystać z drożdży T48?
Rozpuść 6-8 kg cukru w 20-25 L ciepłej wody.
Poczekaj aż roztwór ostygnie do temperatury 25-30°C i dodaj drożdże.
Intensywnie mieszaj przez około minutę.
Paczka zawiera już witaminy, minerały i pożywki, więc niewskazane jest używanie dodatkowych pożywek.
Jeśli prowadzisz fermentację w balonie, nie zamykaj naczynia korkiem, a w przypadku pojemnika fermentacyjnego nie dociskaj pokrywy. Fermentacja przebiega burzliwie a nadmiar CO2 musi mieć ujście.
Z tego samego powodu naczynie powinno zapewniać odpowiednią ilość wolnego miejsca. Fermentację nastawu 25 L prowadź w pojemniku o pojemności minimum 30 L.
Staraj się utrzymać temperaturę cieczy w granicach 20-30°C. W zbyt wysokiej temperaturze (powyżej 35°C) drożdże przestaną pracować. Optymalne warunki to 25°C.
Im niższa temperatura, tym fermentacja trwa dłużej.
Po skończonej fermentacji, zalecamy klarowanie nastawu za pomocą środka Turbo Klar 24h lub bentonitu. Dzięki temu resztki drożdży i uboczne produktu fermentacji nie wpłyną na smak i zapach finalnego produktu.
Fermentacja z 6 kg cukru trwa 2 dni, moc zacieru wynosi 14%
Fermentacja z 8 kg cukru trwa 5 dni, moc zacieru wynosi 20%