Aksamitna skórka, soczyste, jędrne wnętrze, piękny żółty kolor. Tak, mówimy o brzoskwini. Polskie odmiany brzoskwiń są nieco mniejsze od kuzynów z południa Europy, ale mogą się pochwalić niepowtarzalnym smakiem, w którym słodycz przełamana jest kwaskowym akcentem pochodzącym ze skórki. Nie znam chyba nikogo, kto powiedziałby, że nie lubi brzoskwiń. Nie może ich zatem zabraknąć na liście słoiczkowych przebojów. Smacznego.
Powidła brzoskwiniowe zostały przygotowane metodą tradycyjną – bez dodatku cukru. Zatem wyczuwalna słodycz pochodzi tylko i wyłącznie z samych owoców. Powidła brzoskwiniowe bez dodatku cukru zostały powolutku i bez pośpiechu smażone przy pomocy drewnianego mieszadła oraz dużego rondla z grubym dnem by nie uległy przypaleniu. Długotrwałe smażenie sprawia, że woda odparowuje natomiast cukry ulegają karmelizacji. Karmelizacja to proces ciemnienia żywności, który przyczynia się do powstania karmelu w wyniku działania wysokiej temperatury na naturalne cukry owoców. Proces ten jest bardzo istotny w przygotowywanych przeze mnie przetworach, ponieważ przyczynia się do wydobycia prawdziwego smaku brzoskwiń, który następnie zamykam w słoiczku.
To wspaniały dodatek do owsianki, jaglanki, herbaty, pączków, naleśników, pieczywa, ciastek, tortów, lodów, gofrów, placków ziemniaczanych, budyniów i innych produktów. Innymi słowy, powidła brzoskwiniowe zapewniają szeroki wachlarz możliwości w przygotowywaniu posiłków. Wszystko zależy od Twojej kreatywności i upodobań smakowych.
Po otwarciu słoiczka powidła przypominają swoim zapachem dojrzewające w słońcu brzoskwinie, mają raczej gęstą konsystencję, naturalny słodko – kwaskowy smak oraz piękny, łososiowy kolor. To doskonały wybór dla osób, które nie są miłośnikami powideł słodkich, lubią urozmaicać sobie smak gorących herbatek a przy tym wspierać odporność, bądź poszukują produktu, który pozwoli przełamać smak słodkich dodatków w owsiankach, ciastach, tortach czy innych produktach. Podsumowując, oprócz charakterystycznego smaku i zapachu warto pamiętać, że powidła brzoskwiniowe to ukłon w stronę zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia.
Jak wpływają na nasze zdrowie powidła brzoskwiniowe bez dodatku cukru, ulepszaczy i konserwantów?
• powidła z brzoskwini stymulują produkcję czerwonych krwinek, dlatego zaleca się ich spożywanie przez osoby z anemią
• brzoskwinie wspomagają leczenie reumatyzmu, chorób nerek i układu moczowego
• dzięki zawartości beta-karotenu wzmacniają wzrok, poprawiają kolor skóry, a także
• zapobiegają rozwojowi nowotworów
• owoce te dzięki witaminom z grupy B działają kojąco na nasze układ pokarmowy i poprawiają nasze samopoczucie
• z powodu zawartego w nich włókna pokarmowego wspomagają trawienie i poprawiają pracę jelit
• brzoskwinie mają niski indeks glikemiczny, dlatego powidła brzoskwiniowe mogą jeść osoby chorujące na cukrzycę
Biorąc pod uwagę takie przetwory jak dżemy, konfitury i marmolady – powidła charakteryzują się największą zawartością owoców. Dlatego w jednym słoiczku (220 gramów) mamy zamknięte aż 400 gramów brzoskwiń.
Brzoskwinie znajdujące się w każdym słoiczku pochodzą z naturalnej uprawy, z gospodarstwa, w którym nie stosuje się pestycydów.
• Skład: 100% brzoskwinia
• To produkt jednoskładnikowy i bezglutenowy
• W 100% wegetariański i wegański
• W składzie nie zawiera śladowych ilości: cukru, selera, łubinu, gorczycy, sezamu, dwutlenku siarki, soi, jajek, mleka, pszenicy, ryb, skorupiaków, orzeszków ziemnych
• Świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej
• Idealny dla osób, dla których zdrowa żywność to priorytet
• Produkt Polski
Powidła najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu. Przechowywanie w miejscach zacienionych sprawia, że powidła zachowują większe stężenie witamin i składników mineralnych przez znacznie dłuższy okres czasu.
Po otwarciu produktu należy przechowywać go w lodówce.
Produkt pasteryzowany.
Masa netto: 220 g