PROMOCJA max w jednej wysyłce 24 kg paczkomat lub 19,5 kg kurier można łączyć oferty
Idealne do zapiejania w całości lub kiszenia itp. Kiszenie czyni topinambur jeszcze zdrowszym. Bulwy nieduże, kształtne, bez odrostów dlatego super nadają się do spożycia bez obierania a pod skórką jest najwięcej "dobroci"; wystarczy dobrze umyć , można też wyszczotkować Dedykowane głównie do jedzenia na surowo, do zapiekania i kiszenia w całości lub przekrojone na pół i ponieważ świetnie układają się w całości w słoiku. Smaczne bulwy jak na zdjęciu, w ofercie też większe bulwy oraz mniejsze sadzeniaki rewelacyjny kulinarnie i zdrowotnie roślina szybko rosnąca o wszechstronnym zastosowaniu: -jadalne bulwy o właściwościach leczniczych i bogatych walorach smakowych -na surowo; ugotowane, pieczone, smażone, zupa krem -także liście przyrządzane jak szpinak; - młode pędy mogą zastąpić szparagi - właściwości lecznice opisane poniżej dorasta do 2,5 m; kwitnie późnym latem; świetnie nadaje się jako roślina ozdobna; dzięki zwartej bryle często stosowana jako żywopłot i estetyczna ochrona od wiatru; - raz posadzony samoczynnie odnawia się z pozostałości bulw Właściwości LECZNICZE: -podnosi ODPORNOŚĆ organizmu na infekcje, -zakwasza i OCZYSZCZA organizm, pomaga pozbyć się metali ciężkich, radionuklidów i toksyn pochodzenia organicznego -stabilizuje poziomu cukru we krwi,-dla CUKRZYKÓW - niweluje „zły cholesterol” w organizmie, -obniża ciśnienie krwi, -wspomaga i usprawnia pracę przewodu pokarmowego, naturalny PROBIOTYK - daje uczucie sytości ponieważ długo zalega w żołądku; w diecie redukyjnej i w kuracjach ODCHUDZAJĄCYCH - chroni i oczyszcza wątrobę, śledzionę, trzustkę i nerki, - ułatwia przyswajanie żelaza, wapnia i magnezu oraz usuwanie alkoholu z krwi i złogów solnych z całego organizmu. - właściwości antystresowe -poprawia zdolność KONCENTRACJI - Zawierają WITAMINY C i witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6); wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem, sód, cynk, miedź, mangan, selen. Topinambur - KULINARNIE wszechstronny Topinambur traktowany jest w diecie jako bardzo wartościowy składnik odżywczy. Pyszne na surowo. Bulwy można spożywać po uprzednim ugotowaniu, parowaniu, pieczeniu, blanszowaniu, moczeniu w rozcieńczonym occie lub smażeniu, a także surowe, pokrojone w plastry lub szatkowane, jako dodatek do sałatek. Polecane są także w marynacie oraz zapiekane z serem cheddar. Mogą być konserwowane lub kiszone z dodatkiem cebuli lub czosnku. Używa się ich do przygotowywania surówek, sałatek, dipów, zup, kremów, past; smarowideł, delikatnych frytek i chipsów i wiele innych. W zastępstwie ziemniaków. Piękna wysoka roślina OZDOBNA; kwitnie podobnie jak słonecznik Dowóz Leszno/Góra ODBIÓR osobisty CHRÓŚCINA lub WYSYŁKA