O przedmiocie

GABA Oolong (100g/70zl) – tajwański oolong (herbata turkusowa*) o wysokiej zawartości kwasu γ-aminomasłowego (GABA), ważnego neuroprzekaźnika w ludzkim mózgu. Oolong nie tylko zdrowy, ale też mistrzowsko obrobiony. Uprawa ekologiczna, bez zastosowania sztucznych nawozów i środków ochrony roślin.

 

Obecnie oferowany oolong GABA to herbata średnio utleniana i średnio palona. Ciepłe, pieczone akordy ciasteczkowe mieszają się z charakterystycznymi dla herbat GABA nutami suszonych owoców. Herbata ta najbardziej błyszczy w aromacie i długim posmaku, racząc nas skojarzeniami z syropem klonowym i śliwkami. Ten oolong sprawdza się dobrze w każdym stylu parzenia: gongfu cha, zachodnim, ale również zalany na zimno!

 

Herbata GABA powstała w drugiej połowie lat 80. w Japonii, a jej twórcą jest dr Tojiro Tsushima. Celem jego badań było opracowanie technologii obróbki herbaty pozwalającej na maksymalne wydobycie z liści naturalnie występującego kwasu γ-aminomasłowego (GABA: Gamma-AminoButyric Acid). Świeżo zerwane liście herbaty zamykane są w próżniowych piecach, gdzie cały tlen zastępowany jest azotem, podgrzewane do temp. 40℃ i systematycznie potrząsane. Kolejne etapy obróbki przebiegają jak w przypadku innych herbat danego rodzaju (powstają herbaty GABA typu oolong, zielone i czarne). GABA przypisuje się następujące właściwości:

 

- ma ogólnie pozytywny wpływ na ludzki układ nerwowy – właściwości uspokajające i przeciwstresowe, zapobieganie stanom lękowym, poprawa jakości snu (efekty niepotwierdzone, gdyż nie ma pewności, czy GABA przekracza barierę krew-mózg);

- obniża ciśnienie krwi;

- wspomaga przyrost masy mięśniowej poprzez pobudzenie wydzielania hormonu wzrostu (jest popularnym suplementem diety sportowców);

- efektem ubocznym zwiększenia zawartości GABA w liściach jest też podwyższona zawartość przeciwutleniaczy, flawonoidów, katechin i polifenoli.

Stan Nowy
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 71e8a828-d634-4c7d-9c33-5e01bb5162f0

Podobne wyszukiwania