❤️KOMBUCHA❤️
Jest słodko-kwaśnym, musującym napojem powstającym na skutek procesów fermentacji z herbaty i cukru dzięki obecności tzw. grzyba herbacianego. Grzyb herbaciany, zwany również grzybem japońskim, to tak naprawdę zbiór różnego rodzaju mikroorganizmów – głównie bakterii i drożdży. Ma on wygląd galaretowatego, białego lub jasnopomarańczowego kożuszka. W jego skład wchodzą przeważnie gatunki bakterii z rodzaju Acetobacter i Gluconobacter (różne gatunki i szczepy, które syntetyzują przede wszystkim kwasy organiczne) oraz drożdże z rodzajów Saccharomyces, Saccharomycodes, Schizosaccharomyces, Zygosaccharomyces, Dekkera, Candida, Torulospora, Koleckera, Pichia, Mycotorula i Mycoderma (przede wszystkim rozkładają cukier i syntetyzują etanol)
❤️ZAKUP DOTYCZY:
✔️1 szt. Grzyba Kombucha - Grzyb herbaciany
✔️Starter czyli stary płyn kombucha około 280ml taka ilość gwarantuje udane rozpoczęcie hodowli
✔️Średnica grzybka: 9 do 10cm.
(zalecany do przygotowania 2 litrów napoju)
✔️Grubość: od 0,5 cm do 2 cm (przeważnie około 1cm)
✔️Do produktu dołączamy ulotki informacyjne w formie tradycyjnej z opisem produkcji krok po kroku oraz właściwościami.
✔️Kupujesz dokładnie produkt na zdjęciu po prawej stronie ➡️➡️➡️
✔️Masz nasze pełne wsparcie podczas produkcji napoju, posiadamy wieloletnie doświadczenie
❤️PAKOWANIE:
✔️Grzybek jest profesjonalnie zapakowany w specjalną wytrzymała folie moletowaną do pakowania próżniowego żywności. Folia jest zgrzewana, co gwarantuje bezpieczeństwo w czasie transportu. Macie Państwo 100% pewności że nic nie wycieknie i grzybek dotrze w całości.
✔️Grzybki pakujemy maksymalnie jeden dzień przed wysyłką, datę zapakowania znajdziesz zawsze na naszej etykiecie
✔️Nasza działalność jest zgłoszona w Sanepidzie, posiadamy wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
❌UWAGA:
Po otrzymaniu grzybka należy zająć się nim natychmiast lub maksymalnie kilka dni przetrzymać w lodówce. Niedopuszczalne jest zostawienie start-paku w temp. pokojowej.
❤️ZAPRASZAMY NA INNE AUKCJE:
Gdzie możesz zakupić grzyby kombucha 7 cm i 15 cm a także grzybek tybetański, ocet jabłkowy, zakwas żytni na chleb, oraz przepyszny domowy chlebek
❤️GRATIS❤️
⬅️⬅️⬅️Dokonując zakupu na tej aukcji otrzymujesz gratis:
✔️Ściereczkę na słoik
✔️ Uroczą gumkę recepturkę
✔️ Uśmiech w zestawie, bo życie smakuje lepiej, gdy się śmieje ❤️
❤️ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI KOMBUCHY❤️
Napój z kombuchy jest źródłem wielu witamin, enzymów i kwasów organicznych. Przede wszystkim zawiera żywe kultury bakterii, dzięki czemu wykazuje właściwości probiotyczne. Jest bogaty w witaminę C, a tym samym wzmacnia odporność. Dzięki dużej zawartości tiaminy, czyli witaminy B1 wspiera układ immunologiczny. W składzie kombuchy odkryto także zawartość witamin B2, B3, B6, B12 i aminokwasów. Na zdrowotne działanie napoju mają wpływ również kwas foliowy, octowy, mlekowy, glukonowy, glukuronowy, jabłkowy, szczawiowy, węglowy i kwasy nukleinowe.
Mimo powszechnej opinii kombucha nie jest lekiem na wszystkie schorzenia. Kluczowe w jej działaniu jest budowanie odporności i równowagi w organizmie. Dzięki temu pozostałe puzzle w poszczególnych układach zaczynają się dopasowywać.
Nie wszystkie właściwości kombuchy zostały potwierdzone naukowo, jednak zwolennicy picia tego napoju wśród zalet wymieniają także:
✔️łagodzenie migren
✔️łagodzenie alergii
✔️kojenie bólów pleców
✔️działanie uspokajające
✔️odbudowę zdolności akomodacyjnych oka
✔️działanie antybakteryjne i antygrzybiczne
✔️zapobieganie chorobom nowotworowym
✔️regulację ciśnienia krwi
✔️poprawę koncentracji
✔️zapobieganie miażdżycy, obniżenie poziomu cholesterolu
✔️łagodzenie objawów menopauzy
✔️pomoc w gojeniu ran
✔️opóźnienie starzenia się organizmu
✔️odbudowę flory bakteryjnej w jelitach po kuracji antybiotykowej.
❤️ DO PRZYGOTOWANIA NAPOJU KOMBUCHY POTRZEBNE BĘDĄ:
✔️1 grzybek kombuchy (otrzymujesz od nas✔️)
✔️szklany słoik
✔️150-200ml starego napoju kombucha -starter (otrzymujesz od nas✔️)
✔️3-5 torebki herbaty lub 2 -3łyżki herbaty liściastej
✔️2 litry wody
✔️150 gram cukru (polecamy trzcinowy lub kokosowy)
✔️gaza, ręcznik papierowy (otrzymujesz od nas✔️)
✔️gumka recepturka (otrzymujesz od nas✔️)
❤️PRZYGOTOWANIE KOMBUCHY KROK PO KROKU:
✔️Dokładnie umyj naczynie, w którym będziesz przygotowywać kombuchę. Najlepiej użyj szklanego dużego słoika.
✔️Przygotuj herbatę z 3-5 torebek i 2 litrów filtrowanej wody. Herbata powinna być dość mocna. ( polecam nepalską)
✔️Wyjmij woreczki lub odcedź z liści.
✔️Dodaj ok. 150 g cukru i ostudź napar (wrzątek zabije kultury bakterii w grzybie herbacianym temp płynu poniżej 20 stopni).
✔️Do słoika wlej 150-200ml starteru, aby zakwasić środowisko do fermentacji.
✔️Dodaj ostudzoną herbatę do słoika ze starą kombuchą.
✔️Połóż na herbacie kombuchę. Nakryj słoik gazą i zabezpiecz gumką.
✔️Połóż w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej na 5-7 dni (w zimie dłużej). W tym czasie słoika nie ruszaj i nie zdejmuj gazy.
✔️Po kilku dniach delikatnie poruszaj słoik i sprawdź czy bąbelki nadal się unoszą. Jeśli nie, napój jest gotowy.
✔️Napój przelej przez filtr do kawy, wlej do butelek i zakręć niemetalową zakrętką. Włóż na kilka dni do lodówki.
✔️Grzyba matkę oddziel od grzyba córki. Umyj letnią wodą i wykorzystaj w nowej fermentacji.
✔️Pod żadnym pozorem nie używaj metalowych elementów jak łyżka lejek itp. Grzyb i cala fermentacja nie może mieć kontaktu z metalem.
✔️Jeśli chcesz przygotować tylko 1 litr napoju użyj połowę mniej składników (zalecane w przypadku małego grzybka 6-7cm ułatwi to start fermentacji)
✔️Nie martw się wszystkie instrukcje otrzymasz z grzybkiem plus nasze wsparcie❤️
❤️KOMBUCHA:
✔️Nie musi być "nudnym napojem" Zaserwuj rodzinie, znajomym coś nowego. Na Zdrowie!
❤️CIEKAWOSTKA:
✔️Smak napoju zależy od rodzaju herbaty jakiej użyjesz do jego sporządzenia. Grzyb wyhodowany na herbacie czarnej lub zielonej oprócz różnicy w kolorze, niczym się nie różni.
❤️100% SATYSFAKCJI GWARANTOWANE:
Potwierdzone komentarzami.
Grzyb herbaciany kombucha nie jest suplementem diety, oraz nie jest lekiem w myśl "art. 29 ust 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz żywności wzbogaconej". To naturalny produkt będący efektem procesu fermentacji herbaty i cukru.