Sprzedaję grzybek tybetański do produkcji własnego kefiru. Żywe kultury bakterii kefirowych.
Świeży, ponieważ kefir robiony jest codziennie.
Sprzedawana porcja, to pakiet startowy o wadze 15g, która wystarczy do uzyskania około 500 ml kefiru.
Grzybek bardzo szybko się mnoży, więc z upływem czasu będzie go więcej, ponieważ codziennie zwiększa się jego ilość. Nadmiar grzybka można zamrozić. Przetrwa nawet 8 miesięcy w postaci zamrożonej.
Grzybek należy zalać mlekiem w objętości do 500 ml do 15 grzybka Już po upływie doby w wyniku procesu fermentacji, staje się pysznym zdrowym kefirem.
Mleko powinno być zmieniane co 24 godziny.
Z kefiru można również zrobić domowy twaróg
Kefir z grzybka jest napojem, który rzadziej niż mleko wywołuje uczulenia pokarmowe ponieważ jest pozbawiony laktozy w procesie fermentacji.
Kefir z Grzybka tybetańskiego bogaty jest w wiele witamin: B1, B3, B5, B7, B9, B12, K, a także: wapń, magnez, fosfor oraz bardzo wartościowe białko.
Właściwości i zastosowanie:
https://kcalmar.com/blog/2017/02/15/grzybek-tybetanski-czyli-jak-zrobic-kefir/
W internecie jest bardzo dużo informacji na ten temat Jednak w razie pytań proszę dzwonić lub pisać.