Bakterie probiotyczne zawarte w napoju z grzybka tybetańskiego uzupełniają również florę bakteryjną jelit po kuracji antybiotykowej. Poza tym regulują pracę przewodu pokarmowego, zmniejszają wzdęcia, biegunki, niestrawność i zaparcia. Działają także korzystnie na metabolizm organizmu. Kefir z grzybka tybetańskiego działa wielotorowo i zapobiega wielu chorobom. Ma zbawienny wpływ na proces przemiany materii zwłaszcza przy takich dolegliwościach jak zespół jelita drażliwego oraz wrzody żołądka i dwunastnicy.
Do przygotowania napoju zalecane jest użycie mleka pełnotłustego i jeśli to możliwe - surowego (nieprzetworzone, niepasteryzowane, prosto od krowy). Udaje się też zrobić kefir z mleka odtłuszczonego, pasteryzowanego, a nawet pasteryzowanego metodą UHT, mleka koziego, krowiego, a także homogenizowanego. Kuracja grzybkiem tybetańskim polega na przygotowaniu specjalnego napoju i piciu go codziennie przez 20 dni. Po tym czasie należy zrobić 10 dni przerwy i ponownie wrócić do kuracji. Podczas przerwy grzybka należy zamrozić. Kurację można powtarzać wielokrotnie.
Co zrobić z nadmiarem grzybka tybetańskiego?
Najlepiej spożyć go w ciągu kolejnej doby (jest wówczas najbogatszy w żywe mikroorganizmy), ale można go też przechować dłużej w szklanym, zakręconym słoiku. Grzybka przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku tak długo, aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu będzie czyste.
Jest to zestaw startowy, która wystarcza na 600ml. kefiru.
Sprzedaję 10g grzybka
10g = 1szt.