GRZYBY TYBETAŃSKIE (KEFIROWE) 30G Grzyby zalane wodą źródlaną z pobliskiego źródła. Zapakowane w szklany słoik. Grzyby pakowane w dzień wysyłki. W ciągu 4 dni należy przeprowadzić produkcję kefiru. Dołączona została instrukcja produkcji. Grzybów wystarczy na około szklankę mleka. Po kilku produkcjach grzyby zwiększą objętość, więc będzie możliwa większa ilość produkcji kefiru jednorazowo. Grzyby nie tracą ważności, jeśli postępuje się zgodnie z instrukcją. Sposób przygotowania kefiru: Do przygotowywania potrzebne będzie: grzyby tybetańskie, drewniana łyżka, plastikowe sitko, lejek (jeśli sitko jest szersze niż kubek lub szklanka, szklany słoik około 500ml, kawałek gazy, gumka recepturka oraz kubek mleka najlepiej prosto od krowy (nie może to być mleko UHT). Przed pierwszą produkcją przecedź grzyby na sitku i opłucz pod letnią wodą. Następnie umieść je w czystym słoiku i zalej mlekiem. Jeśli jest to zimne mleko z lodówki kefir będzie robić się dłużej, dlatego najlepszą temperaturą mleka jest temperatura pokojowa. Przykryj słoik gazą i nałóż gumkę na obręcz. Odstaw słoik w nienasłonecznione miejsce na około 24 godziny. Po tym czasie odcedź kefir do szklanki za pomocą sitka, lejka i łyżki. Opłucz grzybki pod letnią wodą. Możesz je ponownie zalać mlekiem. Jeśli nie chcesz ponawiać produkcji w ten dzień zalej grzyby wodą i przechowuj w lodówce przez maksymalnie 7 dni.