O przedmiocie

10 gramów ziaren grzybka kefirowego do domowej produkcji kefiru. W domowy oraz ekologiczny sposób można z mleka zrobić pyszny i zdrowy kefir. Starter wystarcza na od 250-500 ml mleka. Grzybek zostaje zapakowany w foliową torebkę.

Instrukcja

Do przygotowania kefiru potrzebne jest:

  • ziarno Grzybka tybetańskiego

  • mleko najlepiej świeże, może być pasteryzowane ale nie UHT

  • szklany słój

  • gaza do nakrycia słoja i gumka do zabezpieczenia nakrycia.

  • plastikowe sitko

  • łyżka drewniana lub plastikowa

Przygotowanie:

  • Do czystego słoja należy włożyć ziarna kefiru.

  • Zalać świeżym mlekiem

  • Nakryć ściereczką lub ręcznikiem papierowym i zabezpieczyć gumką

  • Całość odstawić w cieple, nie nasłonecznione miejsce

  • Po 24 godzinach należy delikatnie wymieszać kefir

  • Przelać przez plastikowe sitko do pojemnika

  • przepłukać ziarno pod bieżącą wodą z pozostałości kefiru

  • odsączyć z nadmiaru wody i zaczynamy cały proces od nowa.

Ważne - aby zachować ciągłość w produkcji kefiru należy pamiętać:

  • o regularnym zlewaniu co 24 godz.

  • zachowaniu czystości i higieny:

  • słój za każdym razem dokładnie umyć  i wyparzyć

  • przed powtórzeniem całego procesu ziarna grzybka dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą

  • nie należy dopuszczać do kontaktu grzybka  z metalem

Stan Bardzo dobry
Waga produktu z opakowaniem jednostkowym 0.10 kg
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 87d0bbc8-47fc-45e7-972f-507bf672cc63

Podobne wyszukiwania