10 gramów ziaren grzybka kefirowego do domowej produkcji kefiru. W domowy oraz ekologiczny sposób można z mleka zrobić pyszny i zdrowy kefir. Starter wystarcza na od 250-500 ml mleka. Grzybek zostaje zapakowany w foliową torebkę.
Instrukcja
Do przygotowania kefiru potrzebne jest:
ziarno Grzybka tybetańskiego
mleko najlepiej świeże, może być pasteryzowane ale nie UHT
szklany słój
gaza do nakrycia słoja i gumka do zabezpieczenia nakrycia.
plastikowe sitko
łyżka drewniana lub plastikowa
Przygotowanie:
Do czystego słoja należy włożyć ziarna kefiru.
Zalać świeżym mlekiem
Nakryć ściereczką lub ręcznikiem papierowym i zabezpieczyć gumką
Całość odstawić w cieple, nie nasłonecznione miejsce
Po 24 godzinach należy delikatnie wymieszać kefir
Przelać przez plastikowe sitko do pojemnika
przepłukać ziarno pod bieżącą wodą z pozostałości kefiru
odsączyć z nadmiaru wody i zaczynamy cały proces od nowa.
Ważne - aby zachować ciągłość w produkcji kefiru należy pamiętać:
o regularnym zlewaniu co 24 godz.
zachowaniu czystości i higieny:
słój za każdym razem dokładnie umyć i wyparzyć
przed powtórzeniem całego procesu ziarna grzybka dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą
nie należy dopuszczać do kontaktu grzybka z metalem