Witam,
Przygotowuję jogurty na mleku kozim, które nie śmierdzi kozą jak to jest w większości produktów kozich.
Nie jestem wychowana na mleku kozim lecz krowim i zapach mleka koziego, ser, jogurt czy inny kozi produkt nie przechodził przez moje kubki smakowe. Wypróbowałam te ekologiczne ze sklepów ze zdrową żywnością i te od gospodarzy! Wszystkie lądowały w koszu!
Jogurt jest przygotowywany na specyficznych bakteriach jogurtowych NARINE.
5 litrów to 30 małych jogurtów sklepowych po 150 ml. Koszt ok. 210 zł w sklepie.
Mleko kozie pochodzi ze sprawdzonego, zaufanego Gospodarstwa Koziego położonego na terenie Parku Krajobrazowego Doliny Bystrzycy.
Kozy żywione są w sposób ekologiczny. Łąki i pastwiska gospodarstwa są wpisane do programu rolno-środowiskowego UE ekologicznych użytków zielonych pozostających pod nadzorem
5 litrów mi wystarcza na ok. 17 dni.
Dodaję do tego nasionka chia i zostawiam na całą noc. Rano jest pyszny jogurt z strzelającymi kuleczkami. Dodaję do tego syrop buraczany (melasę), można dodać kakao. Pycha:-)
Można też tego jogurtu używać do zabielenia zupy na talerzu lub do sosu do sałatki warzywnej - ja tak stosuję. Dodaję do smoothie.
Mniejsze ilości, jak np. przygotowanie 1 litra jogurtu, nie opłaca się, ze względu na to, że musi być utrzymana przez 12 -16 godzin stała temperatura ok. 40 stopni inaczej bakterie NARINE się nie namnożą. Są to SPECYFICZNE bakterie i wymagają specjalnych warunków przygotowania!
Przygotowuję jogurty w dehydratorze, który pobiera prąd przez 12 -16 godzin.
Warto stosować bakterie Narine bo są bardzo skuteczne, o czym można poczytać w internecie. Ja do tej pory nie spotkałam skuteczniejszych. Bakterie Narine to nie są zwykłe bakterie jogurtowe, które występują w jogurtach sklepowych! Te sklepowe namnażane są zaledwie parę godzin i dlatego zawsze w składzie mają zagęszczacz. Poza tym jaki gatunek bakterii jest w tych jogurtach sklepowych. Każda prawdziwa bakteria ma nadany swój nr.
Do wyboru mają Państwo 2 rodzaje jogurtu:
Narum jogurt NARINE,
MATSUN jogurt NARINE.
Jogurt Matsun jak podaje producent to fermentowany napój mleczny, na bazie naturalnego bukietu bakterii probiotycznych Lactobacterium mazuni "Karine" Str.2. Matsun jest znany i stosowany w tradycji armeńskiej od ok. 5 tysięcy lat.
Każdy Japończyk spożywa tego typu jogurt jak Matsun codziennie.
Matsun jogurt jest to ormiański tradycyjny produkt używany do wielu potraw takich jak: desery, napoje, naleśniki, zupy, sosy, ciasto na pierogi czy pieczywo.
Natomiast jogurt Narum Narine to fermentowany napój mleczny na bazie bakterii Lactobacillus acidophilus Er-2 317/402 Narine.
Czas oczekiwania orientacyjny 7 dni. Produkt na zamówienie.
Przedpłata 50 zł.
Cena za 5000 ml (5 litrów) 200 zł.