Witam,
Przygotowuję jogurty na mleku kozim, które nie śmierdzi kozą jak to jest w większości produktów kozich.
Nie jestem wychowana na mleku kozim lecz krowim i zapach mleka koziego, ser, jogurt czy inny kozi produkt nie przechodził przez moje kubki smakowe. Wypróbowałam te ekologiczne ze sklepów ze zdrową żywnością i te od gospodarzy! Wszystkie lądowały w koszu!
Jogurt jest przygotowywany na specyficznych bakteriach jogurtowych NARINE.
5 litrów to 30 małych jogurtów sklepowych po 150 ml. Koszt ok. 210 zł w sklepie.
Mleko kozie pochodzi ze sprawdzonego, zaufanego Gospodarstwa Koziego położonego na terenie Parku Krajobrazowego Doliny Bystrzycy.
Kozy żywione są w sposób ekologiczny. Łąki i pastwiska gospodarstwa są wpisane do programu rolno-środowiskowego UE ekologicznych użytków zielonych pozostających pod nadzorem
5 litrów mi wystarcza na ok. 17 dni.
Dodaję do tego nasionka chia i zostawiam na całą noc. Rano jest pyszny jogurt z strzelającymi kuleczkami. Dodaję do tego syrop buraczany (melasę), można dodać kakao. Pycha:-)
Można też tego jogurtu używać do zabielenia zupy na talerzu lub do sosu do sałatki warzywnej - ja tak stosuję. Dodaję do smoothie.
Mniejsze ilości, jak np. przygotowanie 1 litra jogurtu, nie opłaca się, ze względu na to, że musi być utrzymana przez 12 -16 godzin stała temperatura ok. 40 stopni inaczej bakterie NARINE się nie namnożą. Są to SPECYFICZNE bakterie i wymagają specjalnych warunków przygotowania!
Przygotowuję jogurty w dehydratorze, który pobiera prąd przez 12 -16 godzin.
Warto stosować bakterie Narine bo są bardzo skuteczne, o czym można poczytać w internecie. Ja do tej pory nie spotkałam skuteczniejszych. Bakterie Narine to nie są zwykłe bakterie jogurtowe, które występują w jogurtach sklepowych! Te sklepowe namnażane są zaledwie parę godzin i dlatego zawsze w składzie mają zagęszczacz. Poza tym jaki gatunek bakterii jest w tych jogurtach sklepowych. Każda prawdziwa bakteria ma nadany swój nr.
Do wyboru mają Państwo 2 rodzaje jogurtu:
Narum jogurt NARINE,
MATSUN jogurt NARINE.
Jogurt Matsun jak podaje producent to fermentowany napój mleczny, na bazie naturalnego bukietu bakterii probiotycznych Lactobacterium mazuni "Karine" Str.2. Matsun jest znany i stosowany w tradycji armeńskiej od ok. 5 tysięcy lat.
Matsun jogurt jest to ormiański tradycyjny produkt używany do wielu potraw takich jak: desery, napoje, naleśniki, zupy, sosy, ciasto na pierogi czy pieczywo.
W skład bukietu bakterii probiotycznych Lactobacterium mazuni "Karine" Str.2. wchodzi:
Lactobacillus delbrueckii,
Lactobacillus helveticus,
Lactococcus lactis ssp. Lactis,
Streptococcus salivarius ssp. Thermophiles,
Lactobacillus delbrueckii ssp. Lactis,
Lactobacillus rhamnosus,
Lactococcus lactis,
Lactococcus lactis ssp. Cremoris,
Lactococcus lactis ssp. Lactis,
Streptococcus salivarius,
Lactobacillus bulgaricus,
Lactobacillus acidophilus,
Lactobacillus salivarius,
Lactobacillus plantarum,
Lactobacillus streptococcus,
Streptococcus thermophiles,
Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus,
Lactobacillus casei,
Bifidobacterium bifidum,
Bifidobacterium longum.
Natomiast jogurt Narum Narine to fermentowany napój mleczny na bazie bakterii Lactobacillus acidophilus Er-2 317/402 Narine.
Czas oczekiwania orientacyjny 7 dni (pozyskanie mleka i zakwaski oraz nastaw). Produkt na zamówienie.
Przedpłata 50 zł.
Cena za 5000 ml (5 litrów) 220 zł.