Karob proszek to naturalny emulgator z mielonych nasion szarańczyna strąkowego, znanego szerzej jako chleb świętojański. Proszek z chleba świętojańskiego praktycznie nie zawiera tłuszczu. Jest dobrym wyborem przy diecie niskotłuszczowej.
Składniki:
100% sproszkowany karob
Zastosowanie:
Często stosowany jako alternatywa dla proszku kakaowego. Proszek z chleba świętojańskiego jest również stosowany jako naturalny środek słodzący w pieczywie. Świetny zamiennik jajek stosowanych do pieczenia ciast.
Do ważnych składników należy z pewnością wapń, potas, fosfor, magnez, sód, żelazo, witaminy z grupy B.
Wartości odżywcze produktu w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1172 kJ/ 280 kcal
Tłuszcze: 0,65 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,29 g
Węglowodany: 42 g
Cukry: 40 g
Białko: 4,64 g
Sól*: 0,05 g