Witam oferuje na sprzedaz kaszę gryczaną ekologiczną, uprawa przy pasiece pszczelej,zdala od aglomeracji, wolna od jakichkolwiek oprysków i innych chemii,suszona na polu pod słońcem, kasza w dwóch wariantach niepalona i palona,pachnąca i pyszna, jeżeli szukasz zdrowej żywności to dobrze trafiłeś,serdecznie zapraszam.CENA ZA 1KG.
Kasza gryczana to kasza, która - ze względu na właściwości i wartości odżywcze - zasługuje na więcej, niż bycie skromnym dodatkiem do drugiego dania. Kasza gryczana obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie i ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Ile kalorii ma kasza gryczana? Jakie jest zastosowanie kaszy gryczanej w kuchni?
Kasza gryczana - właściwości zdrowotne
Kasza gryczana jest świetnym źródłem białka, zawiera go od 10 do 16 proc. (im cieplejszy klimat, tym go więcej). Jest to białko lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż, ma podobną wartość, jak białko roślin strączkowych.
Kasza gryczana jest bowiem bogata w unikatowe aminokwasy egzogenne – zwłaszcza w lizynę, której nasz organizm sam nie wytwarza, tylko trzeba ją dostarczać wraz z pożywieniem. Lizyna jest niezbędna m.in. przy budowie białek, zwłaszcza w mięśniach i kościach. Działa korzystnie na kondycję psychiczną.
Naukowcy ocenili, że spożycie 100 g kaszy gryczanej zaspokaja dzienne zapotrzebowanie człowieka na aminokwasy egzogenne.
Kasza gryczana nie zawiera glutenu. W związku z tym bez obaw mogą po nią sięgać osoby chore na celiakię czy nietolerujące glutenu.
Kasza gryczana jest bogata w błonnik pokarmowy, w którym zawartość frakcji rozpuszczalnej wynosi 3-7%, a nierozpuszczalnej 2-3%.¹ Nierozpuszczalna frakcja błonnika pobudza perystaltykę jelit, ma zdolność wiązania wtórnych kwasów żółciowych i wody.Rozpuszczalny błonnik obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową, obniża poposiłkową glikemię. Spożycie 100 g kaszy gryczanej jest równoważne z 20-30% zalecanym do prawidłowego trawienia, dziennym spożyciem błonnika.
Indeks glikemiczny kaszy gryczanej jest niskie i wynosi 54, w związku z tym mogą ją włączyć do jadłospisu osoby chore na cukrzycę.
Bogactwo kaszy to także witamin z grupy B, które są dobre dla układu nerwowego, oraz znaczna ilość soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, które podnoszą odporność, a także żelazo, cynk oraz jod.Sama gryka jako roślina jest wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym jako dobre źródło rutyny uszczelniającej i wzmacniającej naczynia krwionośne, kwercetyny i kwasów organicznych. Liście gryki stosuje się w leczeniu żylaków (w tym również hemoroidów), nadciśnienia, krwawień z nosa i krwawień z przewodu pokarmowego.
Kasza gryczana - wartości odżywcze, kalorie (w 100 g ugotowanej kaszy)
Wartość kaloryczna - 92 kcal
Białko - 3.38 g
Tłuszcze - 0.62 g, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone - 0.134 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 0.188 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0.188 g
Węglowodany - 19.94 g (w tym cukry proste 0.90 g)
Błonnik - 2.7 g
Minerały
Wapń – 7 mg
Żelazo - 0.80 mg
Magnez - 51 mg
Fosfor - 70 mg
Potas - 88 mg
Sód – 4 mg
Cynk - 0.61 mg
Witaminy
Tiamina – 0.040 mg
Ryboflawina – 0.039 mg
Niacyna - 0.940 mg
Witamina B6 - 0.077 mg
Foliany - 14 µg
Witamina E – 0.09 mg
Witamina K - 1.9 µg