Opis
Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko oparte o tradycje włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
z datą ważności do 04.2026 r.
Cena 19,99 zł dotyczy 1x 250 g a zdjęcie przedstawia 2x250 g. MAURO CLASSICO – flagowa mieszanka palarni do użytku domowego, znakomicie zbalansowany zestaw 30% arabiki i 70% wyszukanych robust. Kawa mocna z odczuwalnymi nutami kakao i koloniałów. Ziarna zmielone nieco grubiej pod mokę (do kafetierek na gaz) i do ekspresów filtrowych, przelewowych. Klasyczny, historyczny produkt tej firmy, sprawdzony owoc wolniutko palonych ziaren, pozwala zaparzyć napój ożywczy, o mocnym aromacie z delikatnym spienieniem.
Jest takie powiedzenie w branży: „Przygody z kawą zawsze się zaczynają od podróży”. Demetrio Mauro (ur. 1905, Reggio Calabria) - twórca marki MAURO, w wieku 10 lat pływał jako chłopiec okrętowy promem „Paolina” poprzez cieśninę messyńską na Sycylię, transportując zwierzęta i rozmaite towary., w tym kawę, a późniejsze zamorskie wyprawy do plantacji były dla niego wyzwaniem i przygodą.
Rodzina Mauro postawiła na nowoczesność połączoną z tradycją. Dziś ich fabryka w Villa San Giovanni (RC), praktycznie u wrót Sycylii, wybudowana w 1997 roku, o powierzchni 37.000 m2, jest jedną z najnowocześniejszych w Europie. Projekt miał połączyć harmonijnie możliwość współpracy człowieka z technologią. Prażalnie stosuje technikę powolnego palenia ziaren, wyselekcjonowanych juz na samym początku procesu (by wydobyc organoleptyczne cechy już z surowego produktu). Komputery kontrolują przez cały czas klimat, wilgotność i temperaturę.
Od 1999 roku MAURO posiada system kontroli jakości UNI EN ISO 9001:2000 i HACCP. Firma także jest właścicielem dwóch laboratoriów do analizy fizyczno-chemicznej ziaren i, później, produktów końcowych.