Świeżo wypalona kawa jest jak świeżo wypieczony chleb.
A my jesteśmy mistrzami wypiekania!
Kawa z każdym miesiącem po wypaleniu traci swoją świeżość. Zanim kupisz kawę w sklepie podróżuje ona między pośrednikami, a następnie czeka, aż po nią sięgniesz na półce - wybierając taką kawę wybierasz egzemplarz mający już kilka miesięcy, a w skrajnych wypadkach nawet rok.
Zdaniem Auduna Sorbottena - Mistrza Świata Roasterów kawy - najlepszy smak znajduje się w kawie między jednym dniem, a pięcioma tygodniami od wypalenia.
Kupując w naszej palarni otrzymujesz kawę prosto z pieca. Wypalamy nasze kawy w dniu wysyłki, a maksymalnie na kilka dni przed. Masz gwarancję, że Kawa dotrze do Ciebie maksymalnie świeża!
Laur Konsumenta 2025
Nasze produkty Yankee Caffee otrzymały prestiżowe odznaczenie i certyfikat w ogólnopolskim konkursie "Laur konsumenta 2025" w kategorii Kawa ziarnista świeżo palona.
To świadectwo potwierdza, że kawa z naszej palarni jest wysokiej jakości, a klienci chętnie wracają do każdej kolejnej filiżanki.
Laur konsumenta to najbardziej rozpoznawalny certyfikat konsumencki w kraju. Przyznawany jest od 20 lat w ramach prowadzonych plebiscytów popularności produktów. Odznaczenie tym tytułem stanowi uhonorowanie marki, która według respondentów jest najbardziej godna zaufania w swojej kategorii.
O naszej kawie
▶ Kraj pochodzenia Brazylia
▶ Nuty smakowe Czekolada, Miód
▶ Kwasowość niska
▶ Body wysokie
▶ Aromat słodki
▶ Stopień palenia Średni
Najważniejsza jest jakość
Dzięki współpracy z wieloma dystrybutorami surowych ziaren jesteśmy w stanie wyselekcjonować najlepsze odmiany z dostępnych.
Każda jedna partia towaru przed importem jest testowana przez wykwalifikowanego testera, dzięki czemu końcowy produkt cechuje się niezmiennym smakiem, nie zależnie od tego z jakiego okresu produkcji pochodzi.
Powtarzalność ziaren i doświadczalnie stworzone najlepsze profile palenia sprawiają, że nasza kawa jest istnym dziełem sztuki, którym można się upajać z każdą kolejną filiżanką i z każdym kolejnym opakowaniem
Opakowania, w które pakujemy ziarna również nie są przypadkowe - każde z nich jest wyposażone w zawór jednostronnego działania - aby kawa mogła wypuścić z siebie niechciany dwutlenek węgla. A zamknięcie strunowe pozwala po każdym użyciu zamknąć ziarna z powrotem do idealnych warunków przechowywania. Dzięki takim opakowaniom kawa przez długi czas zachowa swoje najlepsze walory smakowe.
Przebieg palenia kawy
Na swoim koncie mamy kilkaset ton wypalonych ziaren różnego rodzaju - ogromne doświadczenie. Regularne cuppingi, czyli degustacje ziaren pozwalają nam dobrać najlepsze profile palenia dla każdego z nich.
Jeśli jakaś partia nie spełnia naszych oczekiwań, nie dopuszczamy jej do dystrybucji. Choć zdarza się to bardzo rzadko, ponieważ każde palenie to dokładnie zaplanowany proces, nad którym czuwa szereg czujników i zaawansowany system sterowania jednego z najbardziej zaawansowanych piecy do palenia kawy na rynku.
Cały proces od momentu magazynowania surowych ziaren poprzez wypalanie, aż po pakowanie to ściśle zaplanowana procedura - tak, aby kawa dotarła do Ciebie maksymalnie świeża i pełna smaku.
Nasz sposób wypalania OMNIROAST
OMNIROAST to wypalanie stopnia idealnego dla większości podniebień. Nie staramy się zakryć defektów ziaren przesadnym stopniem wypalenia jak w przypadku tanich kaw marketowych. Wiemy też, że większość z Was nie chciałaby pić kwaśnej kawy, na pół surowej. Dlatego tak dobieramy czas palenia, aby ziarna wysypywać z pieca w momencie najlepszym dla naszych klientów.
Ziarna, które od nas otrzymasz są matowe i suche - dzięki czemu wszystkie olejki eteryczne są zamknięte w środku, a nie zostały odparowane w piecu. To sprawia, że nasza kawa ma możliwie najlepsze walory smakowe, ale też i zdrowotne.
Smak jest głęboki, a przy dobrania odpowiedniej grubości mielenia kawa nadaje się do większości rodzajów parzenia - od espresso aż po drip.
Grubość zmielonej kawy dopasowana do metody parzenia
Grubość mielenia to jeden z kluczowych czynników, na który masz wpływ.
O ile ekspres automatyczny ma z góry założone parametry, tak stosując manualne metody parzenia i młynek z regulacją grubości możesz mieć wpływ na końcowy smak napoju.
Warto jest łamać schematy i dobrać ten parametr pod siebie samego.
Można w uproszczeniu przyjąć, że im dłużej trwa proces parzenia kawy, tym grubiej powinniśmy mielić ziarna
French Press dla większości najlepiej wyjdzie z grubo zmielonymi ziarnami
Kawiarka najbardziej optymalny smak nada dla średnio zmielonych ziaren
Ekspres ciśnieniowy z kolei potrzebuje drobno zmielonej kawy.
Najlepsze opakowania, które zapewnią świeżość
Niewielu producentów kaw posiada opakowania wielokrotnego zamykania - a jest to niezbędne do tego, aby kawa nie utraciła swoich walorów w trakcie przechowywania.
Oprócz tego, nasze opakowania są wyposażone w zawór jednostronnego działania, dzięki któremu ziarna mogą pozbywać się niechcianych gazów i przy tym nie pochłaniać nic innego z zewnątrz.
Opakowania staramy się projektować, aby były proste i estetyczne, dzięki czemu mogą stanowić ozdobę Twojej kuchni, a przy tym lepiej przechowywać ziarna niż każdy słoik.
Kawa to zdrowie – Cudowne właściwości kawy!
Kawa pomaga rozpocząć dzień z większym poziomem energii
Pobudza umysł przed rozpoczęciem procesu uczenia się, zwiększa wydajność do zapamiętywania
Ogranicza uczucie zmęczenia i pozwala przesunąć potrzebę snu w czasie nawet o kilka godzin.
Picie kawy wspomaga organizm przy wysiłku fizycznym i pomaga trenować dłużej.
Kawa NIE podnosi ciśnienia tętniczego przy jej nawykowym spożyciu
Obniża ryzyko chorób naczyniowo-sercowych
Wzmacnia siłę skurczu serca
Może pomóc w walce z bólem głowy, wzmacnia działanie leków przeciwbólowych
Kawa jest źródłem minerałów takich jak magnez, potas i mangan. Mit o wypłukiwaniu magnezu przez kawę stworzyli nieuczciwi producenci magnezu w kapsułkach. Już 3-4 filiżanki kawy uzupełniają dzienne zapotrzebowanie tych pierwiastków!!!
Korzystnie wpływa na wątrobę i pęcherzyk żółciowy
Zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworów takich jak rak jamy ustnej, gardła, jelita grubego a także skóry
Może pomóc w walce z chorobą Parkinsona oraz Alzheimera