100% Naturalny, Niepasteryzowany, bez konserwantów, barwników. Produkt żywy posiadający właściwości probiotyczne , wytwarzany tradycyjnymi metodami
Historia:
Słowo kimchi oznacza sfermentowane warzywa. W ten sposób przechowywano w Korei warzywa na zimę. Pierwsze kimchi mogło być przygotowane w VII wieku. Jako pierwsze opisano kimchi z rzepy. W XII wieku kimchi zaczęto jadać nie tylko zimą, ale także przez cały rok.
Kimchi jest tradycyjnym daniem kuchni koreańskiej. Głównym składnikiem tej potrawy są sfermentowane lub kiszone warzywa. To danie będące symbolem kultury koreańskiej, którego przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Tradycja jego przygotowania została nawet wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Właściwości Kimchi:
Kimchi ze względu na bogactwo składników odżywczych jest jednym z najzdrowszych dań na świecie. Kimchi zawiera wiele witamin. składniki mineralne oraz błonnik, jednak za jego najważniejszy składnik uznaje się pożyteczne bakterie Lactobacillus – należące do grupy bakterii kwasu mlekowego. Wywierają one pozytywny wpływ na zdrowie - wspomagają trawienie i regulują pracę jelit.
W kim chi znajdziemy również wiele witaminy A. Jak wiadomo witamina ta jest silnym przeciwutleniaczem, pomaga zniwelować działanie wolnych rodników, opóźnia starzenie się komórek. Witamina A wpływa również korzystnie na stan naszego wzroku.
Kimchi, oprócz witaminy A, zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które spowalniają tempo starzenia się komórek. Przeciwutleniacze hamują również zmiany w komórkach związane z tzw, stresem oksydacyjnym.
Substancje odżywcze zawarte w kimchi, m.in. allicyna i selen, pomagają zmniejszyć poziom cholesterolu LDL w organizmie.
Co więcej, spożywanie kimchi wspomaga proces trawienia węglowodanów. Kapsaicyna zawarta w papryczkach chilli, które są jednymi ze składników kimchi wspomaga pracę układu pokarmowego i pomaga spalić nadmiar energii.
Kimchi polecana jest też w profilaktyce wrzodów żołądka.
Składniki: znajdziesz na etykiecie
Przechowywać w temperaturze +2 °C - +10 °C
Kraj Produkcji: Polska
Produkt niepasteryzowany. Wybrzuszone wieczko nie wpływa na jakość produktu, jest naturalnym efektem kiszenia. Nie wstrząsać, otwierać powoli. Czasem może wyciec trochę płynu ze słoika.
Większe ilości znajdziesz na innych aukcjach lub zadzwoń.