O przedmiocie

Kociołek żeliwny KAZAN 12l z pokrywką to tradycyjne naczynie używane w kuchni uzbeckiej, ale nie tylko! Kociołki żeliwne to wyjątkowe, wielofunkcyjne naczynia, dzięki którym zaskoczysz swoich bliskich fantastycznymi potrawami gotowanymi na otwartym ogniu czy grillu.

Mięso, pilaw, zupy, gulasz czy ryby gotowane w kociołku z żeliwa są szczególnie smaczne, soczyste i mają niesamowicie bogaty aromat.

W przeciwieństwie do naczyń wykonanych z innych materiałów, posiada w 100% naturalną, własną powłokę nieprzywierającą, dzięki której gotowanie staje się jeszcze zdrowsze, prostsze i przyjemniejsze!

Dużą zaletą żeliwa jest jego neutralność. Naczynia żeliwne pozostawione na ogniu nie wydzielają szkodliwych dla naszego zdrowia substancji chemicznych.

Żeliwo rozgrzewa się równomiernie i może osiągać bardzo wysokie temperatury, co wpływa na przyspieszenie procesu przygotowywania różnego rodzaju posiłków, a także ich właściwości smakowe. Potrawy przygotowane w żeliwnym kociołku zyskują niezwykły aromat.

Korzyści:

• kociołek wykonany jest z materiałów bezpiecznych i przyjaznych dla środowiska

• posiada naturalną powłokę nieprzywierającą - nie zawiera żadnych środków chemicznych

• znakomite przewodnictwo cieplne

• wzbogaca żywność o żelazo

• odpowiednio konserwowane naczynie żeliwne może służyć przez całe lata - będzie praktycznie niezniszczalne!

• nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek

• w kociołku z żeliwa można dusić, smażyć, piec i gotować

Charakterystyka:

Materiał: żeliwo

Pojemność: 12l

Średnica: 400 mm

Wysokość: 160 mm

Grubość dna: 4,5 mm

Grubość ściany: 3,5 mm

Waga: 13,30 kg

Naczynia żeliwne przed pierwszym użyciem należy w odpowiedni sposób przygotować.

Jeśli zdecydowałeś się na zakup żeliwnych naczyń kuchennych musisz wiedzieć, że dokonałeś świetnego wyboru. By w pełni cieszyć się z ich użytkowania poniekąd przez resztę swojego życia należy w pierwszym okresie o nie zadbać i w odpowiedni sposób przygotować.

Każde nowe naczynie żeliwne pokryte jest cienką warstwą oleju technicznego, który konserwuję i zabezpiecza jego powierzchnie od chwili wyprodukowania do momentu przygotowania do użytku. Musimy pozbyć się konserwacji, wypalić/wypiec naczynie i stworzyć w procesie polimeryzacji nieprzywierającą naturalną powłokę (podczas podgrzewania na powierzchni tłuszcz wiąże się z metalem i tworzy twardą nieprzywierającą skórkę chroniącą metal).

Przygotowanie naczyń żeliwnych 

  • Osusz ręczniczkiem papierowym.

  • 300-500g i piecz przez 10-15 minut okresowo mieszając. Poczekaj, aż kolor wyrówna się na całej powierzchni następnie wyłącz i pozwól jej ostygnąć.

  •  

Jeżeli na żeliwnym naczyniu pojawi się rdza należy umyć je ciepłą wodą, następnie osuszyć i nanieść cienką warstwę oleju. Powstawanie rdzy na naczyniu żeliwnym nie jest wadą tylko efektem niewłaściwego użytkowania lub przechowywania.

Stan Nowy
Pojemność 12 l
Waga produktu z opakowaniem jednostkowym 15.600 kg
Kod producenta KA12-3
Rodzaj wiszący
Producent Brizoll
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 5846b6c9-e09f-428f-aee8-71862d6d550d

Podobne wyszukiwania