Kociołek żeliwny KAZAN 8l z pokrywką z tsróinógom ognisko to tradycyjne naczynie używane w kuchni uzbeckiej, ale nie tylko! Kociołki żeliwne to wyjątkowe, wielofunkcyjne naczynia, dzięki którym zaskoczysz swoich bliskich fantastycznymi potrawami gotowanymi na otwartym ogniu czy grillu.
Mięso, pilaw, zupy, gulasz czy ryby gotowane w kociołku z żeliwa są szczególnie smaczne, soczyste i mają niesamowicie bogaty aromat.
W przeciwieństwie do naczyń wykonanych z innych materiałów, posiada w 100% naturalną, własną powłokę nieprzywierającą, dzięki której gotowanie staje się jeszcze zdrowsze, prostsze i przyjemniejsze!
Dużą zaletą żeliwa jest jego neutralność. Naczynia żeliwne pozostawione na ogniu nie wydzielają szkodliwych dla naszego zdrowia substancji chemicznych.
Żeliwo rozgrzewa się równomiernie i może osiągać bardzo wysokie temperatury, co wpływa na przyspieszenie procesu przygotowywania różnego rodzaju posiłków, a także ich właściwości smakowe. Potrawy przygotowane w żeliwnym kociołku zyskują niezwykły aromat.
Grubość dna i ścian kociołka przyczynia się do równomiernego gotowania potraw bez przypalania. Jest odporny na uszkodzenia i pozwala na stosowanie metalowych przyborów kuchennych.
• kociołek wykonany jest z materiałów bezpiecznych i przyjaznych dla środowiska
• posiada naturalną powłokę nieprzywierającą - nie zawiera żadnych środków chemicznych
• znakomite przewodnictwo cieplne
• wzbogaca żywność o żelazo
• odpowiednio konserwowane naczynie żeliwne może służyć przez całe lata - będzie praktycznie niezniszczalne!
• w kociołku z żeliwa można dusić, smażyć, piec i gotować
Materiał: żeliwo
Pojemność: 8l
Grubość dna: 4,5 mm
Grubość ściany: 3,5 mm
Waga: 6,20 kg