O przedmiocie

Przedmiotem sprzedaży jest SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeasts) tzw. grzybek herbaciany. Jest to kultura zbudowana z mikroorganizmów (bakterie z rodzaju Gluconobacter i Acetobacter oraz drożdży) dzięki którym w procesie fermentacji powstaje prozdrowotny lekko musujący, słodko-kwaśny napój o bardzo zdrowych właściwościach - Kombucha.

Grzybek (o średnicy ok. 8 cm wraz ze starterem ok. 200 ml.) jest sprzedawany w torbie moletowanej, po otrzymaniu przesyłki należy umieścić go, wraz ze starterem, w szklanym słoju i postępować zgodnie z załączoną instrukcją. Ponadto zapewniam na bieżąco konsultacje i pomoc podczas prowadzenia hodowli :)

Polecam kupowanie dwóch grzybków, dla zminimalizowania przypadków że fermentacja pójdzie nie po myśli, a to zawsze może się przytrafić podczas takich procesów

("grzybek" to skupisko bakterii z rodzajów Saccharomyces, Schizosaccharomyces, Saccharomycodes, Dekkera, Zygosaccharomyces, Candida, Torulospora, Koleckera, Pichia, Mycotorula i Mycoderma (przede wszystkim rozkładają cukier i syntetyzują etanol)

Grzyb herbaciany kombucha jest ceniony ze względu na swoje pobudzające i oczyszczające właściwości. Kombucza jest napojem o niskim pH, gdyż w wyniku fermentacji powstaje wiele kwasów organicznych (m.in. octowy, glukonowy, cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy) o właściwościach przeciwbakteryjnych, które chronią napój przed rozwojem niekorzystnych drobnoustrojów.

Analiza składu napoju kombucha potwierdza obecność w nim:

  • witaminy C,

  • witamin z grupy B: B1, B2, B6,

  • minerałów (cynku, magnezu, żelaza i miedzi),

  • aminokwasów,

  • enzymów,

  • związków polifenolowych,

  • sacharozy, glukozy i fruktozy.

Stan Bardzo dobry
Certyfikat brak
Nazwa handlowa SCOBY Kombucha
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: ccebcda6-54f7-440e-9c36-1359b5824be5

Podobne wyszukiwania