Pierwsza pomoc dla serca
pamięci starosłowiańskiej głóg został zapamiętany jako roślina magiczna. Dzisiaj większość z nas wie, że to dosyć pospolite, cierniste drzewo lub krzew, które rośnie w lasach, na zboczach i w parkach. Badania naukowe odkrywają przed nami nieco szerzej tajemnice tej cudownej rośliny. Od setek ( a może nawet tysięcy lat) głóg pomagał w leczeniu wszelkich schorzeń serca. Leczył chorobę wieńcową, nadciśnienie, kołatanie serca, częstoskurcz czy też nerwicę serca. Dzisiaj naukowcy potwierdzają wspaniałe właściwości sercowe głogu. Po raz kolejny jesteśmy świadkami cudownej mocy rośliny.
Głóg jednoszyjkowy. By Jerzy Opioła [GFDLorCC BY-SA 4.0],from Wikimedia Commons
Dzisiaj ogłogumożemy powiedzieć nieco więcej. Nie tylko jest „lekarze serc” – jego działanie jest znacznie szersze. Może pomóc osobom cierpiącym na nadczynnośćtarczycy, wyreguluje również pracęnerek, ma działanie moczopędne. Jeśli chodzi o układ krwionośny, to można również wspomnieć o tym, iż uszczelnia naczynia krwionośne, przeciwdziała miażdżycy, uspokaja i pomaga przy bezsenności. Całkiem dobrze radzi sobie również z cukrzycą. Działanie głogu jest zatem bardzo szerokie. Do przygotowaniapreparatówopisanych w dalszej części artykułu należy użyćkwiatostanu,liścilubowocówgłogu.
Kwiatgłogu pozyskuje się na przełomie maja i czerwca i suszy się w zaciemnionym, suchym i przewiewnym miejscu. Można również stosować świeże kwiaty. Suszone kwiaty można łączyć z liśćmi, które zbiera się przed lub w trakcie kwitnienia i suszy podobnie jak kwiaty. Owoce głogu zbiera się natomiast jesienią, kiedy są w pełni dojrzałe. Suszy się je krótko w otwartym piekarniku, rozgrzanym dotemperatury80 stopni. Z tak przygotowanego surowca (lub z surowca świeżego) możemy sporządzić preparaty na dziesiątki różnych sposobów. Poniżej przedstawione są kilka z nich.
Konfitura z owoców głogu
około 1 kg wydrylowanych owoców głogu
500 gcukru trzcinowegonierafinowanego
Owoce należy zalaćwodąi gotować około 20 minut, do miękkości. Po tym czasie owoce wyciągamy i rozcieramy bądź blend ujemy. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gorące wkładamy do wyparzonych słoiczków. Odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.
Sok z owoców głogu
Wydrylowane owoce przepuścić przez sokowirówkę lub wyciskarkę wolnoobrotową, osłodzićmiodemi od razu wypić. Pić 2 – 3 razy dziennie po 150 ml.Soktaki doskonale czyści berki, usuwapiasekikamienienerkowe.
Napar z kwiatów głogu
1 łyżkę kwiatów głogu (suszonych lub świeżych) zalać szklanką wrzącej wody. Odstawić pod przykryciem na 20 minut. Wypijać po pół szklanki rano i wieczorem. Napar taki należy pić przez bardzo długi czas, nawet pół roku i dłużej.
Nalewka z kwiatów głogu
1 część surowca (suchych kwiatów lub suchych liści i kwiatów) zalać 3 częściamialkoholu( ok. 40 proc.). Wytrawiać przez 10 – 14 dni. Przefiltrować. Można dodać miodu do smaku. Pić około 5 – 7 ml., 3 razy dziennie. W ten sam sposób można zrobić nalewkę z suszonych owoców głogu. Będzie ona jednak znacznie słabsza.
Wino głogowe
Jeżeli mamy doświadczenie w sporządzaniu wina, możemy również wykorzystać w tym celu owoc głogu. Jeżeli nigdy nie zajmowaliśmy się wytwarzaniem wina, a bardzo je lubimy, możemy sporządzić sobie domowe wino