Dzień dobry,
Tym razem oferujemy panstwu;
MAŚLANKA NATURALNA 250 ml
Która jest Produktem ubocznym wytwarzanych przez nas masełek, z mleka prosto od krowy.
Jest to produkt typu SUPER FOOD, bez dodatków i modyfikacji.
Nasz maślanka jest w takim stanie jak powstaje podczas produkcji masła, Bez dodatków od razu jest butelkowana i schładzana.
W naszej maślance nie ma nic oprócz produktu który powstaje w procesie produkcji masła.
Troszkę Wiedzy Od lekarzy!
Na co jest dobra maślanka? Wartości odżywcze i właściwości maślanki
Maślanka stanowi bardzo dobre źródło wapnia oraz fosforu, czyli składników uczestniczących w mineralizacji kości i zębów. Spożywanie maślanki i innych produktów mlecznych wiąże się z profilaktyką chorób kości takich jak osteoporoza. Ponadto zarówno wapń, jak i fosfor biorą udział w przewodzeniu bodźców nerwowych. Wapń jest niezbędny do prawidłowej pracy serca oraz układu naczyniowego. Ma znaczenie w obniżaniu ciśnienia krwi. Jego odpowiednia ilość w diecie powiązana jest z zapobieganiem chorobom takim jak otyłość, cukrzyca typu II, niektóre nowotwory (m.in. jelita grubego, prostaty, sutka).
Spożywanie maślanki może wiązać się z obniżeniem poziomu cholesterolu we krwi. Działanie to tłumaczy się stosunkowo wysoką zawartością fosfolipidów, które ingerują w szlak syntezy cholesterolu i we wchłanianie w jelitach, dzięki czemu wpływają na obniżenie jego poziomu we krwi. Ponadto przy produkcji maślanki wykorzystywane są bakterie takie jak Lactococcus lactis, które mogą wiązać się z korzystnym wpływem na zdrowie, poprawą odporności.
Zapraszam do zapoznania się z naszymi innymi ogłoszeniami z serami i Kefiry, Jogurty, serwatka, i wiele innych
Przykładowy Przepis na wykorzystanie;
Zdrowe przepisy z wykorzystaniem maślanki
Dla przykładu Maślanka truskawkowa
Składniki:
Maślanka naturalna, 1 szklanka
Truskawki, 2 garści
Płatki migdałów, 1 łyżka
Mięta, 2-3 listki
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć, odszypułkować. Maślankę i truskawki zblendować. Przed podaniem udekorować płatkami migdałów oraz listkami świeżej mięty.
Kolejny przykład, Racuchy z jabłkiem
Składniki:
Jabłko, 1 sztuka
Maślanka naturalna, 1/4 szklanki
Mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000, 1/2 szklanki
Mleko, 1/4, szklanki
Olej rzepakowy, 1 łyżeczka
Siemię lniane, 1 łyżka
Soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki
Woda, 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Siemię lniane zalać wrzącą wodą i poczekać, aż napęcznieje. Maślankę, mleko, mąkę, sodę i siemię wymieszać. Jabłko umyć, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, a następnie dodać do masy. Na patelni rozgrzać olej, smażyć racuchy z obu stron do uzyskania złotego koloru.