Matcha Ceremonialna Mitea pozyskiwana jest wyłącznie z pierwszego, wczesno wiosennego zbioru młodych i świeżych liści krzewu. W smaku delikatna, aromatyczna, lekko słodka i łagodnie herbaciana, o intensywnym zielonym kolorze, bogata w witaminy i przeciwutleniacze. Idealna do tradycyjnych ceremonii herbacianych oraz z wodą na ciepło lub na zimno.
Matcha Mitea pochodzi z małej, rodzinnej plantacji mieszczącej się na południowej wyspie Kyushu w prefekturze Kagoshima. Rośnie w głąb lądu na słonecznych wzgórzach i przełęczach osnutych mgłą, która chroni liście herbaty przed działaniem dużych zmian temperatur. Dwa tygodnie przed pierwszym zbiorem jest osłaniana ciemnymi tkaninami, co wzmaga produkcję l-teaniny i chlorofilu, który odpowiedzialny jest za intensywnie zielony kolor Mitei. Wyspa Kyushu słynie z wielu występujących tu wulkanów, których popiół wulkaniczny lokalni rolnicy wykorzystują do nawożenia gleby – co pozwala na uprawę szerokiej gamy smaków herbat. Sam proces tworzenia matchy jest długotrwały, wymaga bardzo dużej wiedzy, precyzji i cierpliwości.
Ig: mitea.pl