Matcha Premium Mitea pozyskiwana jest z drugiego, majowego zbioru liści krzewu. W smaku wyczuwalna lekka nuta goryczki dobrze balansuje delikatnie słodki posmak herbaciany. Jest uniwersalna – dobra zarówno do przyrządzania w sposób tradycyjny, z wodą na ciepło lub na zimno, jak i do matcha latte czy koktajli.
Matcha Mitea pochodzi z małej, rodzinnej plantacji mieszczącej się na południowej wyspie Kyushu w prefekturze Kagoshima. Rośnie w głąb lądu na słonecznych wzgórzach i przełęczach osnutych mgłą, która chroni liście herbaty przed działaniem dużych zmian temperatur. Dwa tygodnie przed pierwszym zbiorem jest osłaniana ciemnymi tkaninami, co wzmaga produkcję l-teaniny i chlorofilu, który odpowiedzialny jest za intensywnie zielony kolor Mitei. Wyspa Kyushu słynie z wielu występujących tu wulkanów, których popiół wulkaniczny lokalni rolnicy wykorzystują do nawożenia gleby – co pozwala na uprawę szerokiej gamy smaków herbat. Sam proces tworzenia matchy jest długotrwały, wymaga bardzo dużej wiedzy, precyzji i cierpliwości.
Ig: mitea.pl