O przedmiocie

Naturalny miód pszczeli faceliowy. 100% naturalny.

Kolor: Jasny lub ciemny w zależności od gleby
Smak: Subtelny, delikatnie kwaskowaty
Zapach: Aromat kwiatów
Przechowywanie: Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnienia: od maja do sierpnia
Krystalizacja: Średnia krystalizacja, od kilku tygodni do kilku miesięcy

Królewski miód faceliowy
Miód faceliowy jeszcze nie jest tak popularny jak znane wszystkim miody akacjowe czy lipowe, ale zyskuje coraz większe grono zwolenników. Nic dziwnego, bo kto choć raz posmakuje miodu faceliowego, z dużym prawdopodobieństwem będzie po niego sięgał już zawsze. Nie bez powodu bowiem miód ten określany jest również jako miód królewski i szlachetny. Miód powstały z rośliny zwanej facelia ma bardzo delikatny i lekko kwaskowy posmak, przez co trafia nawet w gusta osób, które raczej nie przepadają za słodkościami. Tu połączenie subtelnej słodyczy i ledwo wyczuwalnej kwaskowości tworzy doskonałą mieszankę i prawdziwe królewski miód.

Miód z facelii – charakterystyka
Pszczeli miód faceliowy wyróżnia się już na samym wstępie kolorem. Z racji bowiem niebiesko-fioletowych kwiatów facelii, miód ma charakterystyczną barwę. W formie płynnej jest jasny, herbaciany z możliwymi zielonkawymi refleksami. Wraz z krystalizacją miód staje się jeszcze jaśniejszy, niemalże biały, a jego konsystencja robi się kremowa. Miód ma delikatny kwiatowy aromat, a jego smak jest uniwersalny i typowy dla miodów kwiatowych. Miód z facelii zatem jest zatem subtelnie słodki z lekko wyczuwalną nutką cytrusową, dającą świetnie kontrastującą kwaskowość. Dzięki temu miód faceliowy nie jest ani za słodki, ani też zbyt kwaśny. To sprawia, że miód ten trafia w gusta smakowe zarówno dzieci, jak i dorosłych. Miód faceliowy ,suje również osobom, które raczej nie przepadają za przesadną słodkością. To zdecydowanie świetna alternatywa dla miodów wielokwiatowych i lipowych.

Miód faceliowy właściwości
Wiadomo nie od dziś, że miód właściwości zdrowotne ma bardzo szerokie. Nie inaczej jest oczywiście z miodem z facelii, którego bogactwo cennych składników odżywczych jest bardzo korzystne dla organizmu. Miód faceliowy obniża ciśnienie krwi i wspiera układ krążeniowy przy leczeniu chorób, takich jak niewydolność mięśnia sercowego, miażdżyca i nadciśnienie tętnicze. Jest też pomocny przy dolegliwościach górnych dróg oddechowych i astmie oskrzelowej. Jak większość miodów wspiera układ odpornościowy i warto sięgnąć po niego podczas przeziębienia. Miód z facelii wzmacnia organizm, dlatego poleca się skosztować niego miodu po ciężkim wysiłku fizycznym lub intelektualnym. Miód faceliowy wykorzystuje się również jako wsparcie w leczeniu schorzeń układu pokarmowego – choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Obniża także toksyczne działanie alkoholu, nikotyny, kawy czy herbaty, niesie więc ulgę dla wrażliwego układu pokarmowego.

Stan Nowy
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: e1874384-6baf-4dd0-a376-0292a4e531cc

Podobne wyszukiwania