Przedmiotem sprzedaży jest polski, profesjonalny, wydajny, przystosowany do pracy ciągłej generator ozonu (ozonator) S.O.S. 12 - (Stamp Ozon System) model MULTI PRO o wydajności 12 g/h (12 000 mg/h).
Model MULTI PRO może ozonować:
WODĘ (za pomocą dołączonego wężyka i dyfuzorów)
pomieszczenia - zamontowany wentylator o przepustowości 330 m3/h nie tylko chłodzi lampę, ale też szybko rozprowadza ozon po pomieszczeniu
żywność - by przedłużyć jej świeżość i poprawić smak
klimatyzacje samochodowe - wężyk można wprowadzić bezpośrednio do kanałów wentylacyjnych samochodu
lodówki
szafy itp.
Generator wyposażony jest też w potencjometr zmieniający poziom nasycenia ozonem od 0 do 12 g/h.
Generatory ozonu S.O.S. zostały zaprojektowane i zbudowane jako odpowiedź na wysokie wymagania branży DDD odnośnie urządzeń do dezynfekcji i deodoryzacji.
Oparte są na szklano-metalowych lampach wyładowań koronowych, NIE NA TANICH I ZAWODNYCH CERAMICZNYCH PŁYTKACH.
W przeciwieństwie do ozonatorów opartych na płytkach są przystosowane do pracy ciągłej. Ozonatory na płytkach ceramicznych mogą pracować max. 3-4 godziny oraz wymagają konserwacji - trzeba je raz na miesiąc myć np. alkoholem izopropylowym.
Generatory S.O.S. nie wymagają comiesięcznego mycia - wystarczy regularnie czyścić gąbki filtrujące powietrze.
Ozonatory często muszą pracować w trudnych dla nich warunkach, np. duża wilgotność w pomieszczeniach po pożarach i akcjach gaśniczych. Lampy szkalno-metalowe są przystosowane do pracy w warunkach zwiększonej wilgotności, płytki ceramiczne nie.Oparte są na szklano-metalowych lampach wyładowań koronowych, NIE NA TANICH I ZAWODNYCH CERAMICZNYCH PŁYTKACH.
W przeciwieństwie do ozonatorów opartych na płytkach są przystosowane do pracy ciągłej. Ozonatory na płytkach ceramicznych mogą pracować max. 3-4 godziny oraz wymagają konserwacji - trzeba je raz na miesiąc myć np. alkoholem izopropylowym.
Generatory S.O.S. nie wymagają comiesięcznego mycia - wystarczy regularnie czyścić gąbki filtrujące powietrze.
Ozonatory często muszą pracować w trudnych dla nich warunkach, np. duża wilgotność w pomieszczeniach po pożarach i akcjach gaśniczych. Lampy szkalno-metalowe są przystosowane do pracy w warunkach zwiększonej wilgotności, płytki ceramiczne nie.
OZONOWANIE WODY
Ozonowanie wody pitnej nie jest skomplikowane. Należy umieścić jeden z dyfuzorów (kształt oraz kolor dyfuzorów nie mają znaczenia) w plastikowej butli, misce o pojemności do 10 litrów napełnionej wodą z kranu. Czas ozonowania wody wynosi 10 min.
Ozonowanie wody skutecznie oczyszcza ją z chloru, bakterii, metali, chloroformu, staje się również dotleniona.
Po 20 minutach od zakończenia procesu ozonowania wodę można używać do picia, gotowania, płukania, mycia zębów.
Bardzo zalecana w problemach skórnych typu grzybica jest kąpiel ozonowa. Dzięki kąpieli ozonowej nasza skóra staje się dotleniona, organizm staje się odprężony. Poprawia również wygląd skóry, pomaga leczyć cellulit, choroby grzybiczne skóry, trądzik.
Rurkę z dyfuzorem umieszczamy w napełnionej częściowo wodą wannie o temperaturze do 45ºC i ozonujemy przez 10 min.
OZONOWANIE ŻYWNOŚCI
- Warzywa i owoce
Ozon usuwa bakterie, wirusy, pleśń, grzyby, pestycydy i azotany. Dodatkowo przedłuża ich świeżość i trwałość. Owoce i warzywa (maks. 10 kg) należy włożyć plastikowego lub szklanego naczynia i zalać wodą do całkowitego zanurzenia. Umieścić w wodzie rurkę z dyfuzorem ozonatora. Włączyć ozonator na 10 min. Po zakończeniu ozonowania owoce lub warzywa pozostawić w wodzie do 10 min. Warzywa i owoce mogą podlegać dalszej obróbce spożywczej.
Można również przeprowadzić proces ozonowania bez użycia wody. Produkty należy umieścić luzem w foliowych woreczkach strunowych wprowadzając rurkę dyfuzora do torebki i zamykając ją. Czas ozonowania 10 min. Przed spożyciem odczekać 20 min.
- Mięso, drób, jaja, ryby, owoce morza
Ozon usuwa zanieczyszczenia metaliczne, mikroorganizmu, hormony, antybiotyki. Ładunek do 5 kg umieścić w naczyniu szklanym lub plastikowym i całość zalać wodą. Ozonować 10 min. Wylać wodę i osuszyć produkty. Tak oczyszczone jedzenie można bezpośrednio przyrządzić do spożycia lub przechowywać w lodówce lub zamrażarce.
- Ryż, groch, fasola, kasze gruboziarniste
Produkty należy umyć w wodzie, umieścić w naczyniu i zalać wodą. Włożyć rurkę z dyfuzorem ozonatora do naczynia i ozonować przez 10 min. Gotować w wodzie na którą działał ozon. Tak ugotowane produkty będą dużo smaczniejsze i zdecydowanie dużo zdrowsze.
INNE ZASTOSOWANIA OZONATORA
- Zastawa stołowa, naczynia, sztućce, deski do krojenia
Ozonujemy w wodzie 10 min.
- Lodówki
Należy włożyć silikonową rurkę ozonatora do komory lodówki z produktami. Zamknąć drzwiczki. Ozonować dwa razy po 15 min. z przerwą 30 min. W ten sposób usuniemy wszelkie zapachy oraz grzyby, pleśnie, bakterie.
- Szafy ubraniowe, garderoby, szafki z obuwiem, pomieszczenia dla zwierząt
Umieścić rurkę ozonatora lub ozonator w obiekcie. Włączyć ozonator dwa razy po 15 min. z przerwą 30 min. i następnie wywietrzyć.
Ozonowanie skutecznie usuwa pleśnie, grzyby i ich zarodniki, bakterie, wirusy, roztocza kurzu domowego a także nieprzyjemne zapachy, w tym dymu papierosowego. Ozon neutralizuje również toksyczne substancje budowlane oraz pyłki kwiatowe.
Istotą działania ozonu jest gwałtowne utlenianie. Ozon natrafiając na różne zanieczyszczenia w powietrzu bądź poprzez wnikanie w strukturę materiałów (dywany, tapicerka, tynk) wchodzi z nimi w reakcję chemiczną powodując ich utlenienie.
Trzeci atom tlenu w jego cząsteczce sprawia, że ozon jest bardzo aktywnym chemicznie gazem – bardzo łatwo reaguje z cząsteczkami zanieczyszczeń takimi jak zapachy, bakterie, wirusy, pleśnie i grzyby. Rozkłada je w mniej złożone i zwykle mniej szkodliwe cząsteczki. Pozostały ozon w sposób naturalny rozpada się z powrotem do tlenu, co sprawia, że jest on bardzo przyjazny środowisku. Dezynfekcja pomieszczeń z zastosowaniem ozonu jest dużo bardziej efektywna, niż tradycyjna z zastosowaniem środków chemicznych.
Ozon zabija drobnoustroje - wirusy i bakterie są powodem wielu zakażeń i chorób. Działanie bakterii jest przyczyną rozkładu produktów spożywczych, które wydzielają przy tym nieprzyjemną woń. W zetknięciu z ozonem bakterie, wirusy i ich przetrwalniki ulegają zniszczeniu nie powodując więcej zagrożenia.
Ozonowanie usuwa zapachy pochodzenia organicznego i nieorganicznego (w tym również zapach dymu tytoniowego) niszcząc lotne cząstki, które przenoszą zapachy. Ozon nie kryje nieprzyjemnych zapachów lecz je usuwa. Odór papierosowy zawiera kilka tysięcy związków chemicznych – ozon powoduje, że utleniają się one do związków prostszych, mniej szkodliwych i nie posiadających ostrego zapachu.
Ozon likwiduje roztocza i ich odchody. Roztocza należą do saprofitów, czyli organizmów odżywiających się martwą i złuszczoną materią organiczną. Roztocza występują więc tam, gdzie najczęściej przebywamy. Mogą być przyczyną ataków astmy czy alergii. Już niewielkie stężenie ozonu powoduje śmierć roztoczy i przeciwdziała ich rozmnażaniu.
Dane techniczne ozonatora S.O.S. 12
Wydajność generatora ozonu - 12 g/h (12000 mg/h)
Żywotność lamp szklano-metalowych - 20 000 godzin
Czas pracy - przystosowany do pracy ciągłej
Wydajność wentylatora - 330 m3/h
Napięcie zasilające - 230 V ~ 50 Hz
Moc - 280 W
Wymiary - 400 x 270 x 200 mm
Waga - 11 kg
Zakres regulacji czasu pracy - bez ograniczeń
Zakres temperatury pracy - od 5 st. C do 30 st. C
Wilgotność względna - < 75%
Obudowa - stal grubości 1,5 mm malowana proszkowo
Kupując ozonator otrzymacie Państwo
1 x generator ozonu
1 x przewód zasilający
2 x bezpiecznik
1 x polska instrukcja obsługi
2 x dyfuzor do ozonowania wody
1 x krótki poradnik ozonowania
gwarancję (12 miesięcy)
deklarację zgodności CE