Naczynie do pieczenia chleba można też używać jako dwa naczynia do podawania potraw na stół.
Materiał - czerwona glina, ceramika Producent: Wyprodukowano na Ukrainie. Naczynia z czerwonej gliny - Pełna kolekcja (kliknij) Opis: - wykonana z naturalnej czerwonej gliny, bezpieczna w kontakcie z żywnością - nadaje się do przechowywania żywności - nadaje się do mikrofalówki i piekarnika -nie nadaje się do zmywarki Wymiary: - pojemność – 6L Wysokość -22cm Szerokość -26cm Użytkowanie: - Przed użyciem garnek należy moczyć w letniej wodzie od pół do godziny. Nieszkliwiona glina nasiąka wodą i podczas nagrzewania w naczyniu tworzy się para wodna, dzięki czemu danie nie wysycha, jest soczyste i zachowuje więcej wartości odżywczych. - Garnki nadają się do duszenia i pieczenia w piekarniku, wytrzymują nawet do 250 stopni. Ważne jest, aby nie używać ich na kuchence lub na otwartym ogniu czy płycie elektrycznej, ze względu na konieczność równomiernego nagrzewania bez nagłych zmian temperatury, dlatego też wstawiamy je do zimnego piekarnika. Nie należy wlewać zimnych płynów do gorącego garnka. - Nie zaleca się mycia ceramiki glinianej bardzo gorącą wodą, ponieważ prowadzi to do stopniowej utraty koloru produktu, nie myjemy w zmywarce. Należy używać neutralnego mydła do naczyń lub sodę i miękkiego zmywaka, ponieważ współczesne środki czystości mogą wniknąć w pory naczynia. Ważne jest również dobre wysuszenie ceramiki pomiędzy kolejnym użyciem. Dla wygody i niezawodności użytkowania opracowaliśmy zasady i zalecenia dotyczące wykorzystania tych naczyń! Krótko o produkcji i technologii: - naczynia wykonane jest z naturalnej gliny tradycyjną, starożytną metodą omłotu, - gotowy uformowany i suchy wyrób gliniany wypala się w temperaturze 1000 stopni w piecu elektrycznym, następnie zalewa całkowicie naturalnym kefirem spożywczym lub mlekiem i wypala po raz drugi - w temperaturze 300 stopni. Metoda ta nadaje dodatkowe właściwości termiczne i odpowiedni odcień tym naczyniom! Ceramiczne naczynia mleczne zawierają tak wiele przydatnych właściwości i wyglądają tak autentycznie, że mimowolnie nasuwają się myśli o niezwykle trudnej pielęgnacji. Skorzystaj z tych prostych wskazówek, aby zadbać o naczynia przez wiele lat. - przed pierwszym użyciem umyć (spłukać) ciepłą wodą; - nie stawiać na otwartym ogniu; - naczynia boję się nagłych zmian temperatury (najpierw wstawiamy do piekarnika, dopiero potem stopniowo rozgrzewamy. Nie stawiamy już nagrzanych glinianych garnków na chłodne powierzchnie - prosimy używać drewnianych podstawek. Kategorycznie zabrania się bezpośredniego wstawiania z lodówki do piekarnika, musi nastąpić stopniowe ogrzewanie lub chłodzenie); - nie zostawiaj jedzenia na dłuższy czas, gdyż naczynia mogą wchłonąć wszelkie zapachy. Z tego powodu zalecamy stosowanie osobnych produktów do dań mięsnych, rybnych lub przyprawionych. Może to jednak być plusem.; - używaj wyłącznie mycia ręcznego, mycie w zmywarce może zmyć magiczną mleczną powłokę; - gąbki piankowe powinny być miękkie, bez szczotek, żelaznych skrobaków i materiałów ściernych; - kwaśne produkty, a także napoje gazowane (Coca-Cola itp.) mogą odbarwiać kolor, należy zachować ostrożność; - glinka uwielbia suchość: po umyciu produkty wytrzyj do sucha, a jeszcze lepiej wysusz je w piekarniku przez 20-30 minut; - przechowywać pojemniki z otwartymi pokrywami, aby uniknąć zapachów; - nie wystawiać na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, aby uniknąć rozwarstwienia i wysuszenia, a także utraty palety kolorów; - do mycia nie używać żadnych płynów ani środków chemicznych. Jest to naczynie przeznaczone do zdrowego odżywiania! Ciesz się pysznymi posiłkami z ekologicznych naczyń!