O przedmiocie

Fabryka Naczyń Kuchennych Kamiennych i Ogniotrwałych Henryka Mnzera w Bochni (sygnowane literami „HMB” i symbolem dzbanka) została założona w 1919 r. Początkowo działała ona w pobliskim Kolanowie i wykorzystywała miejscowe złoża gliny. W 1924 r. została jednak zniszczona przez pożar, a następnie przeniesiona do nowo wybudowanego budynku już w samej Bochni.
Po II wojnie światowej bocheńska wytwórnia została przekształcona w Zakłady Naczyń Kamionkowych Bochnia, która sygnowała swoje wyroby literami ZNK i odciskiem dzbanka.
Fabryka w Bochni działała do 1991 r. Już od XIX w. garnki kamionkowe uważano za najzdrowsze i najbardziej higieniczne rozwiązanie w kuchni. Uchodziły za niezastąpione przy przygotowywaniu potraw wymagających długiego gotowania lub duszenia, a dzięki swojej odporności na kwasy często wykorzystywane były do kiszenia i marynowania produktów np. kapusty i ogórków..Właściwości te kamionka zawdzięcza technice jej wytwarzania. Otrzymuje się ją z gliny z dodatkiem szamotu lub piasku kwarcowego oraz soli kuchennej. Przygotowane wyroby pokrywa się solą lub innymi sproszkowanymi minerałami i wypala w bardzo wysokiej temperaturze (1230-1300 °C).
Prezentowany dzban pochodzi z lat 60-tych ,jest zachowany w dobrym stanie,niewielkie ubytki od wewnętrznej strony, raczej dodają uroku upływu lat.Pojemność 2 litry,wysokość 17cm.,średnica wlotu 16cm.

Stan Bardzo dobry
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: fe8521ad-71ec-4f59-92e2-82b3f9d091da

Podobne wyszukiwania