Naleśniki Proteinowe polecane są dla sportowców, którzy mają zwiększone zapotrzebowanie na białko. Mieszanka naleśnikowa nie zawiera glutenu, jest więc też odpowiednia dla osób z nietolerancją glutenu. Naleśniki Proteinowe są również fajną, pełnowartościową alternatywą dla dzieci oraz osób, chcących po prostu włączyć zdrowsze produkty do swojej diety.
Do przygotowania naleśników proteinowych będzie potrzebne mleko lub napój roślinny w wersji bez laktozy, woda (najlepiej gazowana), 2 jajka, oraz 2 łyżki oleju.
Składniki: mąka z cieciorki, mąka ziemniaczana, mąka ryżowa, erytrytol, guma guar, substancja spulchniajaca (soda oczyszczona), sól himalajska różowa.
Indeks Glikemiczny: 52
Wartości odżywcze w 100g / w porcji 55g:
Wartość energetyczna: 1215 kJ (289 kcal) / 401 kJ (95 kcal)
Tłuszcz: 13g / 4g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 8g / 3g
Węglowodany: 36g / 12g
w tym cukry: 4g / 1g
w tym poliole: 4g / 1g
Błonnik: 2g / 0,7g
Białko: 10g / 3g
Sól: 0,8g / 0,2g