Nasiona chia (szałwia hiszpańska) to produkt bogaty w cenne kwasy tłuszczowe omega-3 (zawierają ich więcej niż łosoś), magnez, wapń, żelazo i wiele innych witamin i minerałów. Nasiona są zaliczane do superfoods, a więc żywności, która pozytywnie wpływa na zdrowie.
Wysoki poziom kwasów omega-3 sprawia, że chia pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia, a w połączeniu z wysoką zawartością błonnika dodatkowo pomaga w obniżaniu poziomu “złego cholesterolu” i trójglicerydów. Wspomniany już błonnik jest bardzo sprzyjający w walce z nadmiernymi kilogramami. Wspomaga on pracę układu pokarmowego, a same nasiona w połączeniu z wodą (mlekiem lub jogurtem) pęcznieją wypełniając żołądek i dając uczucie sytości. Ponieważ nasiona szałwii hiszpańskiej dostarczają sporą ilość białka są rekomendowane weganom i wegetarianom, a zawarty w nich wapń i fosfor wzmacnia zęby i kości równocześnie zmniejszając ryzyko osteoporozy.
Ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości warto wprowadzić nasiona chia do codziennej diety jako dodatek do owsianki, koktajli, deserów czy sałatek.
Wartości odżywcze produktu w 100 g
Wartość energetyczna: 2031 kJ / 486 kcal
Tłuszcz: 30,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3,3 g
Węglowodany: 42,1 g
w tym cukry: 0 g
Błonnik: 34,4 g
Białko: 16,5 g
Sól*: 0,04 g