O przedmiocie

OCET Kombuczowy Mocny 30ml

Wysyłany w przezroczystej szklanej buteleczce zakręcanej na metalową nakrętkę.

Możliwy odbiór w Warszawie

Ocet z kombuchy jest wyjątkowy w śród octów
Mimo tego procesowego i chemicznego podobieństwa ocet z kombuchy różni się dość znacząco od klasycznego octu spirytusowego. Ten ostatni, niezwykle silny i kwaśny zawiera nawet do 10% kwasu octowego i bez rozwodnienia jest nieprzyjemny w smaku. Ocet z kombuchy osiąga maksymalnie 2%-owe stężenie i dzięki temu jest znacznie łagodniejszy.

Poza tym ocet z kombuchy zawiera również dodatkowy składnik – kwas glukonowy, używany w farmakologii do leczenia alergii i uważany za chelator, czyli związek pomagający pozbyć się metali ciężkich i innych toksyn z tkanek organizmu.

Ocet z kombuchy zawiera przy tym w dalszym ciągu kultury bakterii i drożdży, przez co wywiera pozytywny wpływ na proces trawienia i wyrównuje wewnętrzną równowagę pH organizmu. Wedle niektórych źródeł posiada on zdolność przyspieszania metabolizmu i skutecznie zwalcza bakterie H. pylori odpowiedzialne za chorobę wrzodową.

Wszechstronne zastosowania ocetu z kombuchy
Ocet z kombuchy może być oczywiście stosowany w kuchni – analogicznie do innych octów. Doskonale sprawdza się w dressingach do sałatek, sosach i marynatach, a ponadto może być dodawany do smażonych i duszonych dań warzywnych. Niestety, jest zbyt słaby i nietrwały by przyrządzać z niego marynaty.

Ocet z Kombuchy w kuchni

*Vinaigrette z octem z kombuchy

Składniki:
¾ szklanki oliwy z oliwek
¼ octu z kombuchy
1 łyżka musztardy Dijon
3 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżka mieszanych ziół suszonych (bazylia, oregano, tymianek)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do dużego słoika i energicznie wstrząsamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy do sałaty zielonej.

*Majonez z octem z kombuchy

Składniki:
¼ szklanki octu z kombuchy
2 jaja
1 szklanka oliwy z oliwek
½ łyżeczki mielonej gorczycy
½ łyżeczki soli czosnkowej
½ łyżeczki soli cebulowej

Przygotowanie:
Jajka, ocet i przyprawy umieszczamy w mikserze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Kontynuujemy miksowanie na najniższych obrotach powoli dolewając strużkę oliwy. Cały proces powinien zająć nawet do 5 minut. Gotowy majonez przetrzymujemy w lodówce przez okres 2 miesięcy.

Ocet z kombuchy może zastępować ocet winny czy jabłkowy w większości przepisów, z tą jedną poprawką, że zwykle wymaga większych ilości z racji na niższe stężenie. Dla osób nieprzepadających za octowym smakiem może być to jednak doskonały kompromis między przyjemnym zakwaszeniem dania a silną octowością. Ogólnie rzecz biorąc, zdecydowanie łatwiej jest z nim eksperymentować w kuchni polskiej!

* txt. z Ekologia .pl -Agata Pavlinec

Stan Bardzo dobry
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 431b1b03-aec8-4baf-b491-ea5603df72cc

Podobne wyszukiwania