Od dawna, chcąc zachować na dłużej bogactwo składników zawartych w świeżych owocach, warzywach i ziołach, człowiek stosuje różnorodne metody ich obróbki. Jedną z najpopularniejszych, znanych i od stuleci stosowanych metod, jest fermentacja. Od wieków fermentowanym produktom tradycyjnie przypisuje się wiele leczniczych i prozdrowotnych właściwości. Dziś potwierdzają to także liczne badania naukowe.
Nasze octy wytwarzane są metodą naturalnej fermentacji octowej. Do ich przygotowania używamy produktów pochodzących z upraw naturalnych, z naszego ogrodu. Każdy ocet wytwarzany jest z całych owoców/ warzyw/ ziół- nie z wyciśniętego, czy wytłoczonego soku. Dlaczego? Wyciskając sok odrzucany jest miąższ oraz skórki, a to właśnie w nich znajduje się większość prozdrowotnych składników. My korzystamy z tego wszystkiego. W żaden sposób nie ingerujemy także w sam proces fermentacji- nie przyspieszamy go ani nie przerywamy. Cierpliwie czekamy- czasami kilka tygodni, a czasami kilka miesięcy- aż najpierw naturalne drożdże (fermentacja alkoholowa), a następnie bakterie (fermentacja octowa) wykonają swoją robotę. Dopiero wówczas ocet rozlewany jest do butelek.
Nasze octy nie są filtrowane ani pasteryzowane. Są produktami "żywymi". Na dnie butelki gromadzi się osad (pełne wartości prozdrowotnych drobiny fermentowanego produktu), zaś na powierzchni octu może tworzyć się galaretowaty korek- matka octowa (w zależności od rodzaju octu może się ona nieco różnić strukturą, np. w occie ogórkowym wygląda jak brudny kożuszek). Zarówno osad, jak i matka octowa świadczą jedynie o wysokiej jakości produktu.
Octy są produktami bezterminowymi. Przechowywane we właściwych warunkach wraz z wiekiem wciąż dojrzewają i nabierają szlachetności smaku. Najlepiej przechowywać je w chłodniejszych i zacienionych miejscach. Po otwarciu nie ma konieczności przechowywania w lodówce (choć również można).
Wszystkie "żywe" octy charakteryzują się pewną pulą wspólnych właściwości- niezależnie od produktu poddanego fermentacji. Są to między innymi: odkwaszanie/ przywracanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu; stymulowanie wzrostu prawidłowej flory bakteryjnej jelit, a co za tym idzie- pozytywny wpływ na układ odpornościowy i hormonalny; regulacja wypróżnień i oczyszczanie organizmu z toksyn; obniżanie poziomu cukru we krwi i przeciwdziałanie insulinooporności; obniżanie wysokiego ciśnienia krwi, a także poziomu "złego" cholesterolu. Natomiast ze wzglądu na swoje właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze (charakterystyczne dla kwasu octowego) nadają się również do przygotowywania płukanek oraz okładów dezynfekujących i przyspieszających leczenie skaleczeń i stanów zapalnych skóry. Ponadto każdy ocet, w zależności od fermentowanego produktu- posiada właściwości biologiczne charakterystyczne dla danego produktu. A tych właściwości prozdrowotnych w każdym owocu, warzywie i ziołach jest całe multum- pod warunkiem, że pochodzą one z naturalnych, nieskażonych sztuczną chemią upraw i rosną oraz dojrzewają zgodnie ze swoim cyklem biologicznym- bez jakiegokolwiek stymulowania i sztucznego przyspieszania tych procesów.
Oprócz właściwości prozdrowotnych oraz kosmetycznych każdy ocet może także znaleźć zastosowanie w szeroko pojętym gospodarstwie domowym. Świetnie sprawdzi się przy myciu blatów (właściwości odkażające), podłóg i okien (czyści bez smug); przy odkamienianiu naczyń, umywalek, wanien czy sprzętu AGD; jako odkażający i odplamiający dodatek do prania czy zmiękczający dodatek do płukania tkanin.
Na tej aukcji prezentuję:
OCET Z KWIATÓW AKSAMITKI
Ocet został przygotowany z kwiatów pochodzących z własnego gospodarstwa*.
Skład: kwiaty aksamitki*, woda źródlana, cukier biały.
Podstawowe właściwości octu z kwiatu aksamitki: silne właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze (tasiemiec, glista, włosień) oraz przeciwzapalne (stawy i mięśnie); zwalczanie uciążliwych zakażeń układu moczowego, płciowego i oddechowego (działanie wykrztuśne); uszczelnianie i uelastycznianie ścian naczyń krwionośnych; wspomaganie regeneracji wątroby, wspomaganie ostrości wzroku (oddala ryzyko zaćmy, działa ochronne na plamkę żółtą), działanie neuroprotekcyjne, przeciwdepresyjne, stymuluje zdrowy sen, wspomaga leczenie łuszczycy.
Butelka-250 ml Cena za 1 litr produktu: 45 zł.