O przedmiocie

Okra znana jest również pod nazwą ketmia jadalna lub piżmian jadalny. 

Jest rośliną zielną z rodziny malwowatych, a naturalnie występuje wyłącznie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Okra posiada jasne kwiaty z charakterystycznym, bordowym środkiem, lecz jej częścią jadalną są wyłącznie owoce.

Sprawdzi się fantastycznie jako składnik leczo, jak i zup czy dań z duszonych warzyw, gdyż jest naturalnym zagęstnikiem.

Okra to doskonały wybór dla osób będących na diecie lub dbających o sylwetkę - jest to bowiem warzywo niskokaloryczne (100g to zaledwie 30 kcal) a to dzięki wysokiej zawartości wody, która stanowi aż 90% tego warzywa. 

Oprócz niskiej kaloryczności, okra zawiera również makroskładniki, takie jak białka i węglowodany. Posiada również dużą zawartość błonnika, który wspomaga prawidłowe działanie układu pokarmowego. Nasiona okry znajdujące się wewnątrz warzywa nasycone są kwasami tłuszczowymi omega-9 i omega-6. Oprócz wyżej wymienionych właściwości, niepozornie wyglądająca okra zawiera również sporą dawkę wit. C o działaniu antyoksydacyjnym i wit. K która wspiera prawidłowe krzepnięcie krwi.

Okra świeża - przepisy kulinarne

Smażona okra z dodatkiem czosnku i chilli

Doskonałe urozmaicenie posiłku - smażona okra będzie pasować do dań mięsnych lub ryby. Smaczna, bogata w składniki odżywcze i ekspresowa w przygotowaniu.

Wysiew nasion do pojemników w kwietniu. Do kiełkowania wymaga temperatury 22-25 st. Celsjusza. Podłoże przepuszczalne, żyzne i wilgotne. Podlewać regularnie.

1 opakowanie zawiera 20 nasion.

Stan Nowy
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 51a2b694-fe28-403c-8058-d177e3fc3e62

Podobne wyszukiwania