Olej z czarnuszki, tłoczony na zimno i nierafinowany, to ceniony produkt o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych i kosmetycznych, znany i stosowany od tysięcy lat. Uzyskiwany z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa), ten ciemnozielony olej o intensywnym, lekko pikantnym smaku zawiera bogactwo składników aktywnych, takich jak kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i przeciwutleniacze.
Jednym z najważniejszych składników oleju z czarnuszki jest tymochinon, silny przeciwutleniacz, który wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Dzięki temu regularne spożywanie oleju z czarnuszki może wspierać odporność organizmu, pomagając w walce z infekcjami oraz przyczyniając się do łagodzenia stanów zapalnych. Tymochinon jest także znany z właściwości ochronnych dla wątroby, wspierając jej naturalne funkcje oczyszczające.
Olej z czarnuszki jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9, które korzystnie wpływają na zdrowie serca, regulując poziom cholesterolu oraz wspierając zdrowe krążenie. Zawiera także witaminę E i beta-karoten, które jako silne przeciwutleniacze chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i wspierają regenerację skóry.
W kosmetyce olej z czarnuszki cieszy się popularnością jako środek nawilżający i odżywczy, szczególnie dla skóry problematycznej i skłonnej do podrażnień. Dzięki właściwościom antybakteryjnym pomaga łagodzić objawy trądziku, egzemy czy łuszczycy. Regularne stosowanie oleju z czarnuszki na skórę może pomóc w wyrównaniu jej kolorytu, wygładzeniu i przywróceniu naturalnego blasku. Jest także stosowany do pielęgnacji włosów – wzmacnia cebulki, zapobiega wypadaniu włosów oraz nadaje im zdrowy połysk.
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno to wszechstronny, naturalny produkt, który wspiera zdrowie organizmu, pielęgnację skóry i włosów. Dzięki swoim kompleksowym właściwościom oraz unikalnemu składowi jest często nazywany "złotem faraonów".
Około 85% składu oleju z czarnuszki stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), jak:
kwas linolowy (Omega-6) – ok. 50-60%
kwas oleinowy (Omega-9) – ok. 20-23%
kwas linolenowy (Omega-3) ok. 1%
Poza tym w olejku znajduje się bogactwo związków czynnych, jak tymochinon (30-48%), karwakrol, alkaloidy izochinolinowe a także, znane ze swoich właściwości przeciwnowotworowych, saponiony triterpenowe. Olej z czarnuszki zawiera też witaminę E i inne przeciwutleniacze, biotynę i beta-karoten.
Najważniejsze właściwości oleju z czarnuszki:
Działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze i wspierające ochronę przeciwwirusową – nasiona i olej z czarnuszki to naturalny antybiotyk, co potwierdzono wieloma badaniami naukowymi. Na przykład w badaniach porównujących leczenie gronkowcowego zakażenia skóry u noworodków leczonego za pomocą mupirocyny oraz olejem czarnuszki zaobserwowano, że wyciąg roślinny wykazuje porównywalną skuteczność do standardowego leczenia. Poza działaniem przeciwbakteryjnym zaobserwowano także szeroką aktywność przeciwgrzybiczą – prawdopodobnie głównie tymochinonu. Działanie przeciwpasożytnicze i przeciwwirusowe przypisuje się immunomodelującym (regulującym działanie układu odpornościowego) i antyoksydacyjnym właściwościom oleju z czarnuszki;
Działanie immunomodelujące – to jedna z najważniejszych właściwości oleju z czarnuszki. Produkt ten nie tylko wspiera pracę układu odpornościowego u osób z obniżoną odpornością poprzez wzrost liczby komórek odpornościowych. Działa też przeciwzapalnie i łagodząco w stanach, kiedy układ odpornościowy interweniuje “za bardzo”, czyli w różnego rodzaju chorobach alergicznych (np. alergiczny nieżyt nosa), atopowym zapaleniu skóry (stosowany zewnętrznie) i reumatoidalnym zapaleniu stawów;
Działanie antyoksydacyjne – zarówno nasiona, jak i olej z czarnuszki doskonale obniżają stres oksydacyjny, co w konsekwencji pomaga m.in. w utrzymaniu prawidłowego poziomu ciśnienia tętniczego krwi oraz tętna;
Działanie na układ pokarmowy – olej z czarnuszki chroni błonę śluzową żołądka, zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego, zwiększa produkcję śluzu i działa regenerująco na wątrobę i trzustkę. Łagodzi też takie schorzenia jak refluks, wrzody żołądka i dwunastnicy, a także zatrucie pokarmowe;
Działanie przeciwnowotworowe – Zostały przeprowadzone liczne badania, których wyniki ukazują cenne właściwości przeciwnowotworowe czarnuszki siewnej. Badania laboratoryjne i prowadzone na zwierzętach pokazują, że olej z czarnuszki m.in. hamował wytwarzanie komórek nowotworu skóry, zmniejszył żywotność komórek raka wątroby, raka płuca i przyczynił się do zniszczenia komórek nowotworowych raka jelita grubego, białaczki i raka piersi.
Producent: Manufaktura Wysoki Kościół - Łukasz Ozimek
Rolniczy Handel Detaliczny
POLEiSAD.pl