Przy zamówieniach powyżej 100zł przy przedpłacie wysyłka gratis.
Właściwości oleju z rzepaku:
Świeży olej z rzepaku to propozycja, którą oferuje nasz sklep internetowy. To produkt, który zawsze sprzedajemy świeży – wytwarzamy go na bieżące zamówienia klientów. Olej z rzepaku tłoczony na zimno w temperaturze nie przekraczającej 38 stopni C jest całkowicie naturalnym tłuszczem. Nierafinowany, bez chemicznych dodatków oraz konserwantów, posiada wszystkie wartości odżywcze. Dlatego olej ten na zimno idealnie nadaje się jako element diety, do przygotowywania potraw, sałatek, sosów, także do pieczenia nadaje się także do smażenia– jako jedyny z olejów zimnotłoczonych w wysokiej temperaturze olej nie traci swoich wartości odżywczych, a jedzenie nie chłonie tak dużo tłuszczu, jak w przypadku olejów rafinowanych.
Olej rzepakowy powstaje ze świeżych ziaren polskiego rzepaku, dzięki czemu ma piękny, złoty kolor i wyrazisty, delikatnie ziołowy aromat. Powstaje bez dodatków chemicznych i konserwantów, jest to produkt w 100% naturalny, nierafinowany. Od daty produkcji można go spożywać przez 6 miesięcy. Należy przechowywać go w lodówce. Na realizację zamówienia potrzebujemy 2-5 dni roboczych.
Jakie właściwości ma olej z rzepaku oferowany przez nasz sklep internetowy? Oprócz tego, że naturalnie wykorzystuje się go do potraw, to jeszcze posiada wiele innych zalet:
Pomaga zapobiegać chorobom serca i krążenia
Obniża poziom „złego cholesterolu”
Ułatwia wchłanianie witamin A, D, E i K
Przyspiesza przemianę materii
Pozytywnie wpływa na wzrok
Najlepiej spożyć do 6 miesięcy od daty tłoczenia. www.oleovital.pl ®
Olej rzepakowy zaliczany jest do najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Posiada szereg cennych składników aktywnych, które wpływają na jego szerokie właściwości prozdrowotne. Z tego względu olej rzepakowy wykorzystywany jest jako składnik zdrowej, zbilansowanej diety oraz naturalny produkt do pielęgnacji skóry i włosów. Olej rzepakowy pozyskiwany jest z nasion rzepaku – rośliny z rodziny kapustowatych, powszechnie uprawianej w wielu krajach o klimacie umiarkowanym, między innymi w Polsce. Do wyprodukowania jednego litra oleju wykorzystuje się około trzech kilogramów nasion rzepaku. Uzyskany tłuszcz bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy. Dzięki temu wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, takich jak obniżanie poziomu złego cholesterolu czy zapobieganie przedwczesnemu starzeniu.
Olej rzepakowy nierafinowany czy olej rzepakowy rafinowany – co będzie lepszym wyborem? Rafinacja to proces polegający na oczyszczaniu oleju. Przeprowadza się go przy użyciu substancji chemicznych, takich jak ziemie okrzemkowe, kwas fosforowy czy soda kaustyczna. Pod wpływem rafinacji, olej traci swój naturalny kolor, zapach oraz smak – staje się niemalże całkowicie neutralny. W rafinowanym oleju rzepakowym znacznie zredukowana zostaje również ilość substancji dobroczynnych dla zdrowia, takich jak witaminy, sterole, minerały czy enzymy. Osoby, które chcą włączyć do diety olej rzepakowy ze względu na jego prozdrowotne właściwości, powinny sięgać po wersję nierafinowaną i spożywać ją na zimno. W roli oleju do smażenia i przygotowywania gorących dań lepiej sprawdzi się zaś olej rafinowany – posiada on wyższą temperaturę dymienia i dłuższą przydatność do spożycia.
Olej rzepakowy – kalorie, składniki odżywcze. W 100 gramach oleju rzepakowego znajduje się około 900 kilokalorii, wartość ta w całości pozyskiwana jest z tłuszczów. Wśród najważniejszych składników aktywnych, obecnych w oleju rzepakowym, wyróżnia się:
Nienasycone kwasy tłuszczowe – na tle innych tłuszczów roślinnych olej rzepakowy wyróżnia się najwyższą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. W skład oleju wchodzi kwas linolowy(omega-6), kwas linolenowy (omega-3) oraz kwas oleinowy. Co istotne, stosunek pomiędzy ilością kwasów omega-6, a omega-3 wynosi 2:1. Jest to wynik pozwalający zachować idealne proporcje pomiędzy poszczególnymi kwasami tłuszczowymi w organizmie.
Prowitaminę A, czyli beta-karoten – substancję, która ma duży wpływ na wzrok, zdrowie skóry oraz kondycję błon śluzowych.
Witaminę E – o silnym działaniu antyoksydacyjnym, nazywaną również „witaminą młodości”.
Witaminę K – odgrywającą istotną rolę w procesach krzepnięcia krwi oraz w metabolizmie kości.
Sterole roślinne – substancje, które wpływają na obniżenie cholesterolu LDL w organizmie
Olej rzepakowy – właściwości
Dzięki zawartości wielu cennych składników, olej rzepakowy wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, ale także w profilaktyce zdrowotnej czy w pielęgnacji skóry i włosów. Wśród najważniejszych właściwości oleju rzepakowego, wyróżnia się:
Zmniejszanie ryzyka wystąpienia chorób układu krwionośnego– fitosterole oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 pozwalają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu w organizmie. Jednocześnie obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL i podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Tym samym znacznie obniżają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak zawał, choroba niedokrwienna serca czy udar mózgu.
Pielęgnację skóry– olej rzepakowy bogaty jest w witaminę E, która jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Chroni ona skórę przed działaniem wolnych rodników oraz szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Co więcej, witamina E przyspiesza procesy regeneracyjne, zmniejsza widoczność zmarszczek i pozwala utrzymać optymalny poziom nawodnienia skóry.
Obniżanie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych– dzięki bogactwu antyoksydantów, olej rzepakowy może stanowić skuteczne narzędzie w profilaktyce raka.
Obniżanie ryzyka cukrzycy– nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju rzepakowym, wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
Olej rzepakowy – do smażenia, jedzenia na zimno, na skórę i na włosy
Olej rzepakowy jest uniwersalnym tłuszczem roślinnym. Z powodzeniem można stosować go jako:
Dodatek do potraw na zimno – na przykład jako składnik dressingów sałatkowych, sosów podawanych na zimno.
Tłuszcz do smażenia – temperatura dymienia (czyli temperatura, w której tłuszcz zaczyna się spalać i wyzwalać substancje rakotwórcze) oleju rzepakowego rafinowanego wynosi około 200 stopni Celsjusza.
Naturalny produkt do odżywiania skóry, skóry głowy oraz włosów.
Składnik domowych preparatów pielęgnacyjnych – peelingów, maseczek do twarzy, masek na włosy, odżywek do paznokci.
Wartość odżywcza
100 ml
Wartość energetyczna (energia)
3766 kJ / 900 kcal
Tłuszcz, w tym
100 g
kwasy tłuszczowe nasycone
8 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone
61 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone
31g
Węglowodany, w tym:
0 g
cukry
0 g
Białko
0 g
Sól
0 g
Olej rzepakowy dawkowanie: Już 20 g oleju rzepakowego, czyli niespełna dwie łyżki stołowe, dostarcza zalecaną dzienną dawkę kwasu alfa-linolenowego, z którego powstają kwasy omega-3. Wpływają one na prawidłowe funkcjonowanie i rozwój naszego mózgu. Zgodnie z informacjami amerykańskiej FDA spożycie dwóch łyżek stołowych oleju rzepakowego dziennie może także zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Warto stosować więc olej rzepakowy do sosów i sałat, pieczenia i do smażenia, zastępując olejem rzepakowym inne tłuszcze. Olej rzepakowy – przeciwwskazania: Przeciwwskazania są nieliczne, ale należy je wziąć pod uwagę: ostra postać biegunki; zapalenie wątroby; zapalenie pęcherzyka żółciowego w postaci przewlekłej; indywidualna nietolerancja produktu.
Dostępne pojemności: 250 ml, 500ml, 1000ml
Olej z rzepaku OleoVital® wytworzony w Polsce tradycyjną metodą tłoczenia na zimno z najlepszych przesegregowanych polskich ziaren. Olej z rzepaku wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Jest doskonałym uzupełnieniem codziennej diety:- Pomaga zapobiegać chorobom serca i krążenia- Obniża poziom „złego cholesterolu” - Ułatwia wchłanianie witamin A, D, E i K - Przyspiesza przemianę materii- Pozytywnie wpływa na wzrok. Produkt w 100% naturalny, nierafinowany. Nadaje się do spożywania na zimno i smażenia.
Przechowywanie: przechowywać w temp. 4—20°C, w szczelnie zamkniętej butelce, z dala od źródeł światła.
Uwaga! Może wytrącić się naturalny osad - przed użyciem wstrząsnąć.
Kraj pochodzenia: Polska. Producent: OleoVital, Grajów 200, 32-020 Wieliczka, tel. 693730492
Najlepiej spożyć do 6 miesiący od daty tłoczenia. www.oleovital.pl ®