Najwyższej jakości oliwa Extra Virgin, z pochodzących z Krety oliwek odmiany Koroneiki, tłoczona na zimno w listopadzie 2024 roku. Oliwa z odmiany Koroneiki charakteryzuje się wyczuwalną pikantnością na końcu języka, lekką goryczką oraz średnio owocowym smakiem.
Pochodzenie i właściwości oliwy
Oferowana przez nas oliwa pochodzi z rodzinnej tłoczni oliwy Idiosmos, która od ponad stu lat wytłacza oliwę z drzew oliwnych uprawianych w rejonie Kolimvari, na Krecie. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych maszyn cały proces, od zbioru oliwek, aż do wytłoczenia oliwy trwa mniej niż 24 godziny, co gwarantuje najlepszą jakość i smak. Do wytłoczenia oliwy jest używana wyłącznie woda nieprzekraczająca temperatury 25 stopni, dzięki czemu ilość otrzymanej oliwy jest mniejsza, natomiast zostaje zachowana pełnia smaku i jej właściwości. Kwasowość oliwy nie przekracza 0,8 procent, przez co oliwa jest bogata w polifenole, czyli antyoksydanty, chroniące przed bakteriami i wirusami. Codzienne spożywanie oliwy chroni również przed wieloma chorobami, między innym rakiem prostaty, rakiem piersi, chorobami układu pokarmowego, Alzhaimerem, poprawia również kondycje skóry i włosów
Charakterystyka oliwy
Oliwa została wytłoczona z jednej odmiany oliwek, Koroneiki. Odmiana Koroneiki jest najcenniejszą odmianą oliwek występującą na Krecie, a oliwa z niej wytłoczona charakteryzuje się zapachem świeżo skoszonej trawy, średnio owocowym smakiem i charakterystyczną goryczką. Na końcu oliwa jest lekko pikantna, co jest wyczuwalne na końcu języka i w gardle. Goryczka w smaku oraz pikantność to bardzo pożądane właściwości oliwy. Świadczą one o zawartości korzystnych dla zdrowia antyoksydantów. Oferowana przez nas oliwa została wytłoczona w listopadzie 2024 roku, dzięki czemu do produkcji zostały wykorzystane głównie zielone oliwki, które na początku zbiorów posiadają najwięcej witamin i cennych kwasów tłuszczowych.
Gdzie warto stosować oliwę z oliwek?
Oliwa z oliwek to podstawa kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale sprawdza się jako dodatek do różnego rodzaju dań na zimno, takich jak sałatki czy przystawki. Oliwa jest również świetna do przygotowywania dań na ciepło i do smażenia. Niektórzy korzystają również z dobroczynnych właściwości oliwy nakładając ją bezpośrednio na skórę.