O przedmiocie

Parmigiano Reggiano DOP

Parmezan to niezwykły ser o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Produkowany jest od wieków według tej samej receptury w prowincjach Parma, Reggio Emilia, Modena i w części prowincji Mantui i Bolonii. W blisko czterech tysiącach gospodarstw krowy Rasy Reggiana karmione są wyłącznie trawą i naturalną paszą pochodzącymi z łąk o konkretnym składzie botanicznym (używanie kiszonek jest zabronione).

Kontrola jakości

Nad jakością czuwa konsorcjum, które ma jasno wyznaczony cel: utrzymać wysoką jakość i szczególne cechy, które powodują, że Parmigiano Reggiano jest produktem rozpoznawalnym na całym świecie. Parmigiano jest stemplowany i otrzymuje znak DOP (Denominazione di Origine Protetta), co oznacza, że produkt jest oryginalny i wyprodukowany zgodnie z recepturą.

Smaczny i zdrowy

Parmigiano Reggiano jest produktem całkowicie naturalnym (łącznie ze skórką), a duża zawartość białka, witamin, wapnia i minerałów sprawia, że wskazany jest dla osób w każdym wieku, również dla dzieci. W 100 g Parmigiano Reggiano znajduje się dużo białka (ok. 40g) i tłuszczu (ok. 28g). Ze względu na długi okres dojrzewania tłuszcze te stają się jednak łatwo przyswajalne dla organizmu.
Ponadto parmezan posiada także duże ilości wapnia, fosforu, magnezu, cynku i jodu. Pod kątem witamin zawiera sporo witaminy A, B12 i B2. 

Jest to ser typu podpuszczkowego, wytwarzany z mleka krowiego, który charakteryzuje się suchością i twardością.

W procesie produkcji Parmezan najpierw przez około 24h leżakuje w solance z soli morskiej, a następnie poddawany jest etapowi dojrzewania przez wiele miesięcy.

Ser jest gotowy do spożycia po upływie 12 miesięcy, po tym czasie nabywa charakterystycznego, intensywnego smaku.

Potencjał smakowy Parmezanu rośnie w upływem kolejnych miesięcy dojrzewania. Ser staje się coraz twardszy i łatwo się kruszy, a tekstura jest ziarnista i chrupiąca. Kolor sera  również zmienia się z upływem czasu – ze słomkowo- żółtego przechodzi w bardziej intensywny wręcz kremowo-beżowej. Smak jest bogaty, głęboki i pełen nut orzechowych, z delikatnym słodkim posmakiem. Doskonale komponuje się ze składnikami kulinarnej kuchni włoskiej, takimi jak makaron, risotto, sałatki i sosy.

 W połączeniu z oliwkami, salami, szynką parmeńską stanowi idealną przekąskę.

Ciekawostki

  • 50 g parmezanu pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń.

  • 100g parmezanu dostarcza białka równoważnego: 185g wołowiny, 190g wieprzowiny oraz 225g pstrąga.

  • Parmezan trawiony jest przez organizm w czasie 45 minut. Inne odzwierzęce proteiny trawione są przez ok. 4h.

Spróbujcie sami.

Proponujemy ser o stopniu dojrzewania:  15 miesięcy, 24 miesiące i 36 miesięcy.

Stan Nowy
Rodzaj kuchni kuchnia śródziemnomorska
Waga produktu z opakowaniem jednostkowym 1.006 kg
Cechy dodatkowe bez laktozy, wysokobiałkowe
Certyfikat Chroniona nazwa pochodzenia, Chronione oznaczenie geograficzne
Nazwa handlowa Parmigiano Reggiano
Waga 1006 g
Kod producenta 2305567022037
Stan opakowania oryginalne
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 08df5faa-e851-40ee-9f91-2f813940e721

Podobne wyszukiwania