Peklosól jest środkiem nadającym wędzonkom, kiełbasom trwałość oraz kolor. Sól peklująca jest bezpieczną dla zdrowia mieszanką soli i azotynu sodu, zwana inaczej solą azotynową.
Dawkowanie peklosoli
Przy peklowaniu na sucho stosuje się od 17 do 23 gramów na kilogram mięsa. Przy peklowaniu na mokro stosuje się od 34 do 40 gramów na kilogram mięsa. Peklowanie na mokro wymaga rozpuszczenia peklosoli w 0,4l wody na kg mięsa. Ilości peklosoli są podane w dwóch wariantach – mniej słone mniejsza wartość i analogicznie bardziej słone – większa wartość.
Właściwości peklosoli
Peklosól utrwala barwę mięsa, wytwarza jego niepowtarzalny smak i aromat. Najważniejszą właściwością peklosoli jest konserwowanie mięsa. Peklosól wstrzymuje rozwój bakterii chorobotwórczych i gnilnych!
Dostępne również opakowania 200 gram.
Zapraszamy do naszego sklepu stacjonarnego :
Adres : Skawina, ul. Babetty 4
Telefon : 576-414-515
Godzinny otwarcia :
Poniedziałek-Piątek 9:00-17:00