O przedmiocie

Kilkuletnia sadzonka pigwowca japońskiego, w doniczce 1 litrowej. Na pewno Zaowocuje w tym roku!
OPIS ROŚLINY I JEJ ZASTOSOWANIE:
Opis produktu
Niski, szeroko rozłożysty, ciernisty krzew, wysokości do 1 m. Kwitnie w marcu do kwietnia. Kwiaty duże, średnicy do 3 cm, ceglastoczerwone. Owoce również dekoracyjne- żółte, liście skórzaste, błyszczące, intensywnie zielone.
Chaenomeles japonica to krzew pochodzący z Japonii, osiągający wysokość 2-3 metrów, o ozdobnych różowych lub czerwonych kwiatach i jadalnych pigwach

Pigwowiec japoński Chaenomeles japonica
Chaenomeles japonica, zwana także pigwowcem japońskim lub derenia japońskiego, to gatunek rośliny z rodziny różowatych, pochodzącej z Japonii. Jest to krzew dorastający do wysokości około 2-3 metrów, o gałęziach pokrytych cierniami, co sprawia, że jest dosyć nieprzyjemny w dotyku. Pigwowiec (nie mylić z pigwą) to krzew zarówno ozdobny jak i użytkowy. Część ozdobną stanowią różnokolorowe kwiaty kwitnące w kwietniu - maju. Dojrzewające jesienią owoce są uwieńczeniem pracy jaką włożymy w pielęgnację krzewu. A tej wcale nie będzie dużo. Pigowce mają małe wymagania. Wystarcza im średniożyzna gleba, łatwo przetrzymują susze i mrozy. Jedynym zabiegiem jaki wykonujemy jest przycinanie nadmiernej ilości pędów oraz tych, które nie owocują.

Krzew można łatwo formować, więc nadaje się też do uprawy w domu lub na tarasie ! Pigwowiec najlepiej roślinie w grupach więc zachęcamy do zakupu więcej niż jednej sztuki.

Pigwowiec japoński owoce
Owoce chaenomeles japonica to małe, kuliste lub gruszkowate pigwy o średnicy około 5-7 cm. Ich skórka jest żółta lub pomarańczowa, a miąższ twardy i kwaśny. Pigwy są jadalne po upieczeniu lub ugotowaniu i często wykorzystywane są w kuchni do produkcji dżemów, przetworów, soków i nalewek. Owoce dojrzewają w październiku. Nawet gdy są dojrzałe pozostają twarde. Miąższ mają bardzo kwaśny, cierpki. Zawierają natomiast dużo pektyn, kwasów organicznych, witaminy C, a także barwniki i sole mineralne. Znane są jako lek wzmacniający oraz przeciw biegunkom. Najczęściej sporządza się z nich galaretki i nalewki, kompot z dodatkiem słodkich śliwek. Przygotowując dżemy i marmolady, można łączyć pigwowiec z jabłkami lub aronią. Dojrzewające owoce pigwowca posiadają również przyjemny zapach, który ma zastosowanie jako dodatek zapachowy do przetworów z innych owoców.

Stan Nowy
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 6dea017a-0d90-4b97-a74d-af677db38822

Podobne wyszukiwania