O przedmiocie

Sirocco. Wspaniałe smaki bliskiego wschodu. Sabrina Ghayour

Choć korzenie Sabriny tkwią w Iranie, wychowała się w Anglii i dorastała w zupełnie innej tradycji gastronomicznej – brytyjskie produkty, przepisy i techniki obróbki bardzo różnią się od bliskowschodnich. W rezultacie tego kulinarno-kulturalnego melanżu nauczyła się łączyć popularne europejskie produkty, które zna od dzieciństwa, z nutami Lewantu, tak aby uzyskać idealne kompozycje smakowe. Czasem są subtelne i aromatyczne, innym razem ostre i wonne, ale niemal zawsze podnoszą naturalny smak składników.

Inspiracją do wszystkich przepisów w książce Sabriny była kuchnia Bliskiego Wschodu, ale ich podstawą są świeże produkty oraz style i techniki gotowania z Zachodu, stąd jej tytuł, Sirocco (gorący, suchy wiatr, który wieje ze wschodu na zachód, czasem opisywany jako ciepły, ostry i parny). Żadna z prezentowanych tu potraw nie jest autentycznie bliskowschodnia – autorka postanowiła po prostu podzielić się z czytelnikami prostymi, pełnymi smaków daniami, które przygotowuje na co dzień.

włoskie „scirocco” pochodzi z arabskiego „sharq”, czyli „wschodni”

Sabrina nie lubi przyklejonej bliskowschodniej kuchni łatki „pikantna” albo „pełna przypraw”, bo nie tylko o to chodzi – wspaniałe efekty można osiągnąć dzięki wonnym warzywom, cytrusom, ziołom czy nawet temu, w jaki sposób coś jest przyrządzane i podane. Czasem kluczem do sukcesu są dania oparte na jednym głównym składniku, na przykład bakłażanie, którego się grilluje i podaje z jogurtem. O prostocie kuchni bliskowschodniej często się zapomina, podczas gdy prawdziwe jedzenie z tego regionu jest skromne i proste.

sirocco – gorący, suchy wiatr, który wieje ze wschodu na zachód, czasem opisywany jako ciepły, ostry i parny

Niezależnie od tego, czy chcesz ugotować kilka dań na rodzinny posiłek, czy tylko jedną potrawę, ta książka zawiera wszystko, czego ci potrzeba. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – są tu inspirujące pomysły na śniadania, obiady i kolacje czy przekąski do drinków z przyjaciółmi. Potrawy powstają na bazie łatwo dostępnych produktów, są wyjątkowe, a zarazem całkiem swojskie, i idealnie nadają się na każdą okazję. Jeśli brakuje ci jakiegoś składnika, nie przejmuj się – po prostu go pomiń.

Stan Nowy
Forma poradnik
Gatunek Kuchnie świata i regionalne
Autor Sabrina Ghayour
Tytuł Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu
Okładka twarda
Liczba stron 240
Wydawnictwo Insignis
Nośnik książka papierowa
Język publikacji polski
Rok wydania 2016
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: d5a13808-337f-4d57-8d21-633aab149abd

Podobne wyszukiwania

Kuchnie świata i regionalne Warszawa  
(1638)
Kuchnie świata i regionalne Lublin  
(192)
Kuchnie świata i regionalne Gliwice  
(121)
Kuchnie świata i regionalne Bydgoszcz  
(89)
Kuchnie świata i regionalne Kielce  
(82)
Kuchnie świata i regionalne Piaseczno  
(46)
Kuchnie świata i regionalne Jelenia Góra  
(40)
Kuchnie świata i regionalne Leszno  
(38)
Kuchnie świata i regionalne Chlewiska  
(34)
Kuchnie świata i regionalne Puławy  
(33)
Kuchnie świata i regionalne Otwock  
(32)
Kuchnie świata i regionalne Legionowo  
(31)
Kuchnie świata i regionalne Sosnowiec  
(31)
Kuchnie świata i regionalne Przemyśl  
(30)
Kuchnie świata i regionalne Ełk  
(29)
Kuchnie świata i regionalne Chełmno  
(29)
Kuchnie świata i regionalne Stargard  
(29)
Kuchnie świata i regionalne Limanowa  
(29)
Kuchnie świata i regionalne Opole  
(24)
Kuchnie świata i regionalne Siemianowice Śląskie  
(23)
Kuchnie świata i regionalne Świnoujście  
(19)
Kuchnie świata i regionalne Grodzisk Mazowiecki  
(19)
Kuchnie świata i regionalne Nowogród Bobrzański  
(16)
Kuchnie świata i regionalne Kostrzyn nad Odrą  
(15)
Kuchnie świata i regionalne Wągrowiec  
(15)
Kuchnie świata i regionalne Zgierz  
(15)
Kuchnie świata i regionalne Śrem  
(15)
Kuchnie świata i regionalne Brwinów  
(14)
Kuchnie świata i regionalne Główna  
(12)
Kuchnie świata i regionalne Mikołów  
(12)
Kuchnie świata i regionalne Będzin  
(12)
Kuchnie świata i regionalne Puńców  
(11)
Kuchnie świata i regionalne Jelcz-Laskowice  
(11)
Kuchnie świata i regionalne Bochnia  
(10)
Kuchnie świata i regionalne Dębica  
(9)
Kuchnie świata i regionalne Skierniewice  
(9)
Kuchnie świata i regionalne Zamość  
(9)
Kuchnie świata i regionalne Elbląg  
(9)
Kuchnie świata i regionalne Aleksandrów  
(8)
Kuchnie świata i regionalne Borów  
(8)
Kuchnie świata i regionalne Parczew  
(8)
Kuchnie świata i regionalne Bielsk Podlaski  
(8)
Kuchnie świata i regionalne Dłużyna Górna  
(8)
Kuchnie świata i regionalne Włodzimierzów  
(7)
Kuchnie świata i regionalne Choszczno  
(7)
Kuchnie świata i regionalne Ostrów Wielkopolski  
(7)
Kuchnie świata i regionalne Jawiszowice  
(7)
Kuchnie świata i regionalne Karolina  
(7)
Kuchnie świata i regionalne Józefów  
(7)
Kuchnie świata i regionalne Racibórz  
(7)
Kuchnie świata i regionalne Dynów  
(6)
Kuchnie świata i regionalne Środa Wielkopolska  
(6)
Kuchnie świata i regionalne Grabówka  
(6)
Kuchnie świata i regionalne Węgliniec  
(6)
Kuchnie świata i regionalne Jeżewice  
(6)
Kuchnie świata i regionalne Dobroń  
(6)
Kuchnie świata i regionalne Bolesławiec  
(6)
Kuchnie świata i regionalne Braniewo  
(6)
Kuchnie świata i regionalne Milicz  
(6)
Kuchnie świata i regionalne Santok  
(6)
Kuchnie świata i regionalne Kłodzko  
(6)
Kuchnie świata i regionalne Smokowo  
(6)
Kuchnie świata i regionalne Hajnówka  
(6)
Kuchnie świata i regionalne Szczecinek  
(5)
Kuchnie świata i regionalne Nowy Targ  
(5)
Kuchnie świata i regionalne Wołowice  
(5)
Kuchnie świata i regionalne Istebna  
(5)
Kuchnie świata i regionalne Jednorożec  
(5)
Kuchnie świata i regionalne Mysłowice  
(5)
Kuchnie świata i regionalne Radzyń Podlaski  
(5)
Kuchnie świata i regionalne Ochodza  
(5)
Kuchnie świata i regionalne Raszków  
(5)
Kuchnie świata i regionalne Dzierzgowo  
(5)
Kuchnie świata i regionalne Jarosław  
(5)
Kuchnie świata i regionalne Strumień  
(5)
Kuchnie świata i regionalne Brzozów  
(5)
Kuchnie świata i regionalne Malcanów  
(5)
Kuchnie świata i regionalne Osse  
(5)
Kuchnie świata i regionalne Lubań  
(5)
Kuchnie świata i regionalne Ostrowiec Świętokrzyski  
(5)
Kuchnie świata i regionalne Zręcin  
(4)
Kuchnie świata i regionalne Kamień  
(4)
Kuchnie świata i regionalne Krapkowice  
(4)
Kuchnie świata i regionalne Łęg  
(4)
Kuchnie świata i regionalne Słupca  
(4)
Kuchnie świata i regionalne Jabłonna  
(4)
Kuchnie świata i regionalne Zawiercie  
(4)
Kuchnie świata i regionalne Żarów  
(4)
Kuchnie świata i regionalne Dziećmorowice  
(4)
Kuchnie świata i regionalne Szczawnica  
(4)
Kuchnie świata i regionalne Tczew  
(4)
Kuchnie świata i regionalne Dopiewiec  
(4)
Kuchnie świata i regionalne Kobyłka  
(4)
Kuchnie świata i regionalne Kluczbork  
(4)
Kuchnie świata i regionalne Chrząstawa Mała  
(4)
Kuchnie świata i regionalne Młochów  
(4)