Skrobia ziemniaczana otrzymywana jest przez mechaniczne oddzielenie od innych części składowych ziemniaka, wypłukanie, oczyszczenie, wysuszenie i odsianie.
Skrobia ziemniaczana stosowana jest:
• w przemyśle spożywczym – jako składnik koncentratów spożywczych,
• w przemyśle mięsnym, piekarniczym, cukierniczym – jako surowiec lub dodatek do produkcji,
• w przemyśle farmaceutycznym – jako dodatek do produkcji leków,
• w gospodarstwie domowym – jako składnik lub dodatek do wyrobów kulinarnych,
• jak również przeznaczona jest do celów technicznych w różnych gałęziach przemysłu.
Skrobia ziemniaczana zaliczana jest do składników żywności. Produkt ten jest przeznaczony do spożycia po przygotowaniu.
SMAK, ZAPACH typowy bez obcego zapachu
BARWA czysto biała nie ciemniejsza od wzorca I; wg systemu CIE, L nie mniej niż 93
WYGLĄD, KONSYSTENCJA drobny proszek
WILGOTNOŚĆ nie więcej niż 20% (m/m)
pH 6,5 – 8,5
FORMA OPAKOWANIA opakowania typu Big Bag a 1000 kg lub inne według wymagań odbiorcy - worki papierowe wentylowe (wielowarstwowe) a 25 kg - torebki papierowe a 1 kg - torebki papierowe powlekane folią ( zgrzewane) a 0,5 kg
WARUNKI PRZECHOWYWANIA Pomieszczenia suche, czyste i przewiewne, bez obcych zapachów.
OKRES MINIMALNEJ TRWAŁOŚCI Skrobia ziemniaczana przechowywana w oryginalnym opakowaniu, w warunkach zgodnych ze specyfikacją zachowuje swoje właściwości przez okres minimum pięciu lat.
WYMAGANIA TRANSPORTOWE Przewozić środkami transportowymi czystymi, suchymi, zabezpieczającymi opakowania przed uszkodzeniem i zamoknięciem. Produkt nie jest klasyfikowany jako niebezpieczny i nie podlega przepisom ADR.
OŚWIADCZENIE GMO Produkt nie jest modyfikowany genetycznie i został wytworzony z surowców wolnych od GMO.
OŚWIADCZENIE O ALERGENACH Produkt nie zawiera żadnych składników alergennych.
OGRANICZENIA ŻYWNOŚCIOWE Brak; skrobia ziemniaczana może być spożywana przez osoby wszystkich wyznań, wegan i wegetarian.