Smażalnik ciśnieniowy elektryczny ADA SCE 12 jest profesjonalnym urządzeniem gastronomicznym przeznaczonym do smażenia produktów w gorącym oleju pod ciśnieniem. Urządzenie nadaje się do smażenia nie tylko produktów mięsnych, jak np. kurczak w panierce, wieprzowina, ryby, ale również frytek, ziemniaków i innych warzyw.
Zbudowany jest ze stali nierdzewnej kwasoodpornej (szlachetna stal AISI 316L oraz AISI 304). Konstrukcja urządzenia opiera się na regulowanych nóżkach, na których spoczywa obudowa smażalnika. Wewnątrz obudowy znajduje się komora smażalnicza, którą opasają grzałki elektryczne.
Smażalnik ciśnieniowy ADA SCE został wyposażony w specjalną zimną komorę, gdzie osadzają się resztki przygotowywanych potraw. Pozwala to na odseparowanie niepożądanych produktów, od właściwego posiłku; ponieważ w komorze panuje niższa temperatura, resztki potraw opadając do niej, nie ulegają przypaleniu, dzięki czemu nie zanieczyszczają oleju i wydłużają jego okres zdatności do procesu smażenia.
Wyposażenie podstawowe smażalnika ciśnieniowego ADA SCE 12:
- koszyk 1 szt.
- uchwyt do koszyka 1 szt.
- zbiornik na olej 1 szt.
- taca na kondensat 1 szt.
Specyfikacja:
Wymiary: 400 x 650 x 1000 mm
Pojemność komory smażalniczej: 12 dm3
Max. wielkość wsadu: 2,5 - 3,0 kg
Ciśnienie robocze: 0,04 MPa
Temperatura pracy: 150 - 170 °C
Moc grzałek: 5,8 kW
Napięcie zasilania: 400 V
Waga: 57 kg
Aktualny stan urządzenia widoczny na zdjęciach (poza zdjęciem wizerunkowym)