Zbierane w styczniu igliwie sosny obfituje w witaminę C, oczywiście zawierają również polifenole, mikroelementy, terpeny. Mają właściwości rozkurczowe przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, wykrztuśne.
Igliwie sosny możecie wykorzystać do celów kosmetycznych, kulinarnych, czy nawet gospodarczych.
Możecie przygotować z niej:
* herbatę,
* wywar (zarówno do picia jak i do kąpieli, wzmocni i poprawi krążenie),
* tonik (sprawdzić się w przypadku cery łojotokowej czy łupieżu),
* pesto (wystarczy rozdrobniony igku sosny zblendować z oliwą, orzechami, czosnkiem, ulubionymi dodatkami),
* macerat olejowy ( podkręci smak potraw, doda aromatu, sprawdzi się również do masażu)
Ja natomiast postanowiłam zrobić sól sosnową. Jako bazę wykorzystałam oczywiście sól Kłodawską niejodowaną o szerokich właściwościach, niezastąpioną w kuchni.
Taką sól można wykorzystać zarówno jako dodatek do potraw, jak i do kąpieli a także inhalacji.
Pojemność 100 ml
Zapraszam po octy, nazwisko, syropy, zioła suszone. W razie pytań proszę o kontakt przez wiadomość