Dla wielu ćwiczących na siłowni i nie tylko dekstroza to podstawowy składnik do uzupełnienia nasz organizm w węglowodany . Szybko przyswajające cukry proste odgrywają ważną rolę przy prawidłowym wzroście mięśni i zapobiega ich katabolizm . Dlatego dekstroza powinno się stosować zaraz po a nawet i atrakcje wysiłku fizycznego .Dekstroza to nic innego jak D-glukoza, czyliprawoskrętna wersja glukozy, która funkcjonuje pod nazwącukru gronowego. Oznacza to, że jest to izomer optyczny glukozy, związki chemiczne wykazują różną aktywność ze względu na izomerię optyczną. Różni ich więc tylko budowa przestrzenna. Wytwarzana jest w procesie fotosyntezy przez rośliny zielone. Znana jest tego, że jestnajlepszym transporterem kreatyny do mięśni. Cukier ten mocno podnosi poziom insuliny ze względu nawysoki indeks glikemiczny. Dzięki tej właściwości mocno podnosi kaloryczność energetyczną, wpływa narozwój siły i masy mięśniowej. Stąd najczęstszą grupą zainteresowaną dekstrozą są kulturyści.
O czym jeszcze należy pamiętać, stosując dekstrozę? Cukier ten nie powinien być stosowany u osób sporadycznie uprawiających sport o słabej kondycji, które chcą nadrobić brak sił lub słabą regenerację dekstrozą. Zbyt słaba siła na treningach może wynikać ze złego treningu, zbyt rzadkich jednostek treningowych, lub niebezpiecznych zaburzeń jak niedoczynność tarczycy, choroby serca czy anemia.
Cena dekstrozy nie jest wygórowana, warto więc zastanowić się nad jej udziałem w regeneracji po treningach, zwłaszcza u osób trenujących kulturystykę.