O przedmiocie

Szafran to najdroższa i najszlachetniejsza przyprawa świata. Jego uprawa jest pracochłonna i wymaga dużo cierpliwości - szafran zbiera się ręcznie z pręcików krokusa purpurowego, uprawianego w pasie od Morza Śródziemnego, przez Iran, aż po Indie.

Szafran został przywieziony z Iran w 100 % oryginalny i ekologiczny.

Wykorzystanie szafranu jest szerokie. Posiada właściwości lecznicze. Szafran ma również zastosowanie w kuchni. Przyprawa ta w przepisach nadaje głównie aromat daniom.

Polecam nasz ulubiony przepis.
Kurczak z szafranem
Składniki:
łyżeczka szafranu,
szczypta pieprzu,
łyżeczka soli,
średniej wielkości kurczak,
cytryna,
3 gałązki tymianku.
Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 °C. Dokładnie myjemy kurczaka i odstawiamy go na bok. Wycieramy go ręcznikami papierowymi. Tymianek, pieprz, sól i szafran ubijamy razem na gładką pastę. Wkładamy ją pod skórę kurczaka i wcieramy. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Związujemy kurczaka za pomocą sznurka, wcześniej namoczonego. Lekko obsmażamy boli na rozgrzanej patelni, po czym przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy przez około 50 minut, aż do uzyskania złotobrązowej skórki. W ten sposób przygotowany kurczak z szafranem można podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.

Stan Nowy
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 732e833f-b769-4469-8172-e7cdd6bbe16f

Podobne wyszukiwania